Skola fick 85 000 kronor per godkänd elev – satte falska betyg

Publicerad 2022-01-31

I TV4:s ”Kalla fakta” vittnar tidigare byggelever om att de fått falska betyg – i kurser de aldrig gått.

– Jag skulle sätta betyg på elever jag aldrig hade haft lektioner med. Jag visste inte vilka eleverna var, säger en tidigare lärare på skolan.

Elever på Bergstrands vuxenutbildningar i Stockholm har fått betyg i kurser som de aldrig har gått, avslöjar TV4:s ”Kalla fakta”.

Kunskaper i golvläggning och husbyggnad har godkänts trots att eleverna inte studerat detta.

– Jag önskade att jag kunde de här sakerna och att jag kunde vara stolt över mina betyg. Men jag har aldrig fått lära mig det här, jag har aldrig haft lektioner i de ämnena som står, säger den tidigare byggeleven Azhi Omer, till ”Kalla fakta”, och visar upp sina betyg från utbildningen.

Azhi Omer.

Flera personer som gått utbildningar på skolan vittnar om liknande erfarenheter. Sedan skolan startades upp 2020 har klagomål från elever skickats in till Stockholms stad. Flera elever har vittnat om falska betyg, otillräckliga praktiska moment och bristande kursmaterial.

85 000 kronor per godkänd elev

I juni 2020 beslutade regeringen att ge statliga skattepengar till kommunerna för att utbilda fler inom bristyrken, däribland hantverkare. Bara i Stockholm betalades över 100 miljoner ut till privata företag som bedrev yrkesutbildningar via komvux under 2021.

Ett av företagen som fick ta del av dessa pengar var Bergstrands vuxenutbildningar. De tilldelades 85 000 kronor för varje elev med godkända betyg.

Press att sätta falska betyg

En före detta lärare på skolan, Richard Huss, säger till ”Kalla fakta” att han satt felaktiga betyg på sina elever. Han uppskattar att han inte haft något underlag till mellan 50 och 60 procent av de betyg han satt. Han förklarar att det fanns en press att sätta godkända betyg eftersom man visste att det genererade mer pengar till skolan.

Han hade inte heller behörighet att undervisa alla de kurser som han undervisade i. Han var tvungen att sitta innan sina lektioner och studera de ämnen han själv skulle lära ut till andra.

– Jag sa ifrån flera gånger. Jag tror att alla lärare gjorde det, säger han i programmet.

”Hade aldrig uppsåt att lura elever”

Skolans grundare och vd Annelee Bergstrand vill inte ställa upp på en intervju i programmet och svarar i stället på kritiken via mejl till TV4. Där skriver hon:

“När omfattningen blev känd för oss i den centrala ledningen vidtog vi omedelbart åtgärder.”

”Om vi missat att reglera någon ersättning för felaktiga betyg, kommer detta givetvis att åtgärdas.”

”Emellertid har det aldrig rört sig om uppsåt att lura vare sig elever eller kunder.”

Kalla fakta sänds i TV4 måndag 21.00 och på TV4 Play. Se programmet här.

Följ ämnen i artikeln