Färre brott anmäldes förra året

Erika Nekham/TT

Publicerad 2022-01-20

Skador efter ett inbrott. Arkivbild.

Brottsanmälningarna minskade förra året totalt sett, visar ny statistik från Brå. Men det skiljer sig åt för olika brottstyper – medan anmälningarna om stöld och bedrägeribrott minskade ökade de som rörde brott mot person, som våldtäkter och ofredanden.

Cirka 1,47 miljoner brott anmäldes under 2021, visar Brottsförebyggande rådets (Brå) preliminära statistik över anmälda brott. Det är en minskning med fem procent, eller 84 400 anmälningar, jämfört med året dessförinnan.

– Det är en ganska stor förändring om man tittar bakåt i tiden. Det går upp och ned hela tiden, men har den senaste tiden rört sig om förändringar på en till två procent. Det är ganska ovanligt att det förändras med fem procent, säger Stina Söderman, statistiker på Brå.

Färre personrån

De kategorier som minskade som mest var stöld- och tillgreppsbrott, samt bedrägeribrott. Den största minskningen gällande den sistnämnda kategorin gällde kort- och identitetsbedrägerier.

– Bedrägeribrotten minskar i ganska stort antal. Där har vi sett en minskning sedan 2019. Tidigare så gick de ju upp väldigt mycket, säger Stina Söderman.

Även bostadsinbrotten minskade, särskilt i villor. Anmälningarna om personrån var också de färre, bland såväl vuxna som barn.

Fler anmälda våldtäkter

Däremot ökade anmälningarna inom kategorin brott mot person, med två procent. Den största ökningen gällde brottstyperna ofredande mot person över 18 samt dataintrång, skriver Brå i ett pressmeddelande.

Anmälningarna om misshandel minskade något, medan våldtäktsanmälningarna ökade med fyra procent. Bland vuxna kvinnor anmäldes 5 250 våldtäkter vilket innebär en ökning med tolv procent jämfört med 2020. En tredjedel av dessa brott rörde våldtäkter av närstående i en parrelation.

Även anmälningarna om sexuella ofredanden ökade, med elva procent.