Kontrapunkt lämnar lokalerna – efter granskningarna

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
Granskningarna av Kontrapunkt har lett till att de ekonomiska bidragen stoppats.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Granskningarna av Kontrapunkt har lett till att de ekonomiska bidragen stoppats.

Kontrapunkt granskas av både Malmö stad och ABF.

Någonting som lett till att bidragen stoppats.

Nu tvingas kollektivet att lämna sina lokaler.

– Oavsett om de kommer fram till att allt är i sin ordning har vi fått frusna medel och pausade bidrag som gör att vi inte kan fortsätta, säger Johanna Nilsson, verksam på Kontrapunkt.

Det har bara gått ett lite drygt år sedan det sociala centret Kontrapunkt flyttade in i sina nya lokaler på Annelund. En kampanj för att bygga upp lokalerna drogs igång men nu står det klart att Kontrapunkt lämnar lokalerna på Norra Grängesbergsgatan.

I ett långt Facebookinlägg förklarar föreningen att den ekonomiska situationen gör att de kommer montera ner verksamheten och flytta ut under februari och mars.

– Det beror på det här utdragna bygglovsbeskedet som gjort att vi inte har ekonomi. I den situationen drog anklagelserna igång som ledde till granskningar. Vi var på väg att ta lån för att lösa vår ekonomiska situation men vi kunde inte göra det när alla vår stöd hade frysts och alla intäkter pausats, säger Johanna Nilsson, verksam på Kontrapunkt, och förklarar att alternativet med personliga borgensåtaganden inte var aktuellt.

Sedan årsskiftet har det stormat kring Kontrapunkt.

Bidrag betalas inte ut

SVT Skåne har rapporterat att studieförbundet ABF valt att frysa sina bidrag, då de granskar föreningen efter rapporter om fusk. För SVT Skåne har även Malmö stad berättat att de inte kommer betala ut några bidrag till Kontrapunkt 2020 - och att föreningen kan bli återbetalningsskyldiga på grund av rapporter om att bidragen inte gått till det som har avsetts.

Två smällar som är starkt bidragande till att Kontrapunkt nu lämnar lokalerna.

– Det har haft avgörande betydelse. I dagens drevkultur, när man för fram anklagelser, är det granskningar som blir själva straffet. Det spelar ingen roll vad granskningarna kommer visa för det är granskningarna som blir straffet. Oavsett om de kommer fram till att allt är i sin ordning har vi fått frusna medel och pausade bidrag som gör att vi inte kan fortsätta, säger Johanna Nilsson.

Stormen kring Kontrapunkt har även rört anställda som vittnar om att de tvingats avstå delar av sin lön och uppgifter om att de varit delaktiga i skenäktenskap för att ordna uppehållstillstånd.

Foto: Robert Rosén
Målet var att öppna upp landets första matbank, men nu lämnar Kontrapunkt istället sina lokaler på Annelund.

Kollektivet lever kvar

– Vi har svarat på de här anklagelserna på vår sida. Den påverkan det haft är att vi tar avstånd från de här anklagelserna men det har lett till granskningar som inneburit frusna bidrag. Det gör att vi inte kan fortsätta.

Beslutet om att lämna lokalerna togs i förra veckan.

– Kontrapunkt är så många personer som lagt så mycket tid på ett alternativ till det rådande individualistiska samhället under elva års tid. Att arbetet inte kan fortsätta som planerat känns förjävligt. Vi tror att vi i dag behöver enas kring medmänsklighet och solidaritet, även om vi blandar olika åsikter. Att det vi jobbat så hårt för så länge tar slut så abrupt är fruktansvärt.

Även om Kontrapunkt lämnar sina lokaler kommer de att leva vidare, där deras kamp mot matsvinn och för matsolidaritet lyfts fram som det viktigaste just nu.

– Vi lämnar NGBG (Norra Grängesbergsgatan, reds. anm.) och lokalen men kollektivet bakom fortsätter kämpa för ett solidariskt Malmö.

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Johanna Nilsson är verksam vid Kontrapunkt.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE