45-åring åtalas för 25 barnövergrepp

Publicerad 2013-09-17

I dag kommer åtalet mot en 45-årig västsvensk man som på 25 punkter misstänks för olika sexualbrott mot barn.

Mannen kommer att åtalas för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, grovt sexuellt övergrepp mot barn, våldtäkt mot barn, ofredande samt flera fall av försök till grovt utnyttjande av barn för posering, enligt åklagaruppgifter.

Polisen upptäckte brottsligheten sedan en 13-årig flicka i Kumla kastat sig framför tåget efter att ha haft kontakt med mannen på nätet.

Enligt åtalet förmådde 45-åringen den nu döda 13-åriga flickan att utföra vissa sexuella handlingar via Skype. Sedan hotade han flickan med att han skulle lägga ut materialet på Instagram, Facebook samt skicka det till hennes handbollstränare och lärare om hon inte åter gjorde samma saker för honom på nätet.

Ljög om ålder

Vid flera tillfällen, den 3 mars och den 6 mars, chattade flickan med 45-åringen. Hon vädjade till honom att förstöra filmen och skrev att hon skulle ta sitt liv om han inte gjorde det. Trots det fortsatte mannen att hota henne för att få henne att åter ställa upp på Skype.

Den 8 mars kastade flickan sig framför ett tåg i Kumla.

Att flickan var under 15 år har 45-åringen insett, "eller i vart fall haft skälig anledning" att anta, enligt åklagaren.

Själv ljög han om både ålder och identitet och kallade sig för bealarsson97.

Sökte på mamman

Åklagaren har rubricerat mannens övergrepp som "grovt utnyttjande av barn för sexuell posering" samt "grovt sexuellt övergrepp mot barn" och anser att 45-åringen visat det som juridiskt kallas för "särskild hänsynslöshet".

Mannens raderade Skypekonversation med flickan är återskapad och information ur hans dator visar också att han har gjort sökningar på 13-åringens namn, hemort, skola, mamma och handbollsklubb.

I åtalet finns även en punkt gällande våldtäkt mot barn. Under perioden april 2012 till juni 2012 ska 45-åringen vid ett femtontal tillfällen ha haft samlag med en flicka som då var under 15 år. Detta stärks bland annat av sms mellan 45-åringen och flickan som nu är 16 år. Flickan har också i förhör berättat vad som hänt.

Majoriteten av de flickor 45-åringen försökt förmå att posera för honom framför webbkamera eller via Skype i mobilen är 13 och 14 år, men där finns även fyra 12-åringar och en 11-åring som han försökt förmå att visa sig i bara bh.

Hotade lägga ut fejkbilder

Antingen har mannen försökt få flickorna att visa sig i underkläder, eller så har han försökt få dem att klä av sig helt.

Förutom i fallet med den nu döda 13-åringen har han bara lyckats förmå en annan flicka att gå med på kraven. Även då gällde det en 13-årig flicka. Sedan den flickan visat sig i linne och bh en första gång hotade 45-åringen att lägga ut manipulerade nakenbilder på Facebook, Bilddagboken, Instagram samt skicka en film till flickans mamma om 13-åringen inte visade sig i webbkameran igen.

TT