Stefan Löfven, du är ingen byråkrat

Uppdaterad 2014-03-17 | Publicerad 2014-03-16

En oppositionsledare som gick till hård attack på regeringspolitiken och en statsminister som svarade med att spruta ur sig siffror. Det var vad vi såg i Agenda ikväll, när Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt möttes i valårets första duell.

Varken när det gällde arbetslösheten eller skatterna lyckades statsministern göra sig förstådd. Vi måste ha varit många i tv-sofforna som undrade: Vad vill karln egentligen? Istället för att beskriva hur jobben ska bli fler och varför skatterna ska vara låga (som vi ändå borde kunna vänta oss av en moderat partiledare) snurrade Reinfeldt in sin i totalt obegriplig sifferexercis.

Har han inte mer att komma med än så, då har Stefan Löfven rätt som konstaterar att ”regeringen kapsejsar inför svenska folket och närmar sig game over”.

Skolan då? Ja, där nöjde sig Reinfeldt med att konstatera att regeringen och Socialdemokraterna ”ligger väldigt nära varandra”. Åtta år med en aggressiv Jan Björklund i spetsen för alliansens skolpolitik ska tydligen gömmas undan för väljarna. Argumentet är numera: Rösta på alliansen, så får ni socialdemokratiska förslag. Undrar hur Folkpartiet känner inför det.

Jag har många gånger beskyllt Socialdemokraterna för att härma regeringen, inte minst i skattepolitiken. Ikväll var det Reinfeldt som helt ogenerat kopierade Löfven. Det kan inte vara bra för Moderaterna och det är definitivt inte bra för det politiska engagemanget – som riskerar att avta när alternativen i politiken saknas.

Stefan Löfven har allt att vinna på en het politisk debatt. Det är han som vill byta regering och som vinner på att valtemperaturen stiger – så till den milda grad att Reinfeldt röstas ut ur Rosenbad. Det stora frågetecknet i svensk politik är inte längre hur det rödgröna regeringsalternativet ser ut, utan om alliansen ens kommer att kunna rädda kvar Centern och Kristdemokraterna i riksdagen.

Bara ett tips till Stefan Löfven. Säg inte ”allokera resurser till” när du menar ”satsa pengar på” skolan. Du är ingen byråkrat, du är politiker och människor vill gärna förstå vad du menar.

ÅSA PETERSEN

Följ ämnen i artikeln