M: Eleverna ska få mer lärartid

Publicerad 2014-01-24

Nya Moderaternas partisekreterare Kent Persson tillsammans med utbildningsutskottets ordförande Tomas Tobé partiets nya kampanjsatsning "Mer kunskap i skolan"

Varje elev ska få rätt stöd i tid och mer lärartid. Och varje elev ska ha en skicklig lärare – det är de tre byggstenarna i Moderaternas nya kampanjsatsning "Mer kunskap i skolan" som partiet presenterar i dag.

– Nya Moderaterna menar att alla behövs för att bygga Sverige starkt. Alla elever behöver bli sedda i den svenska skolan. Alliansen har börjat reformera den svenska skolan med fokus på kunskap. Det vill vi förstärka i Moderaterna, säger Tomas Tobé, partiets skolpolitiske talesperson. 

Det är eleven som är i fokus när Moderaterna i dag presenterar den skolkampanj som ska dominera partiets skolpolitik under valåret. Förslagen fokuserar på att eleverna både ska få stöd tidigare och få mer tid med sina lärare. Under tre veckor ska statsminister Fredrik Reinfeldt och flera av hans ministrar turnera runt i landet för att både tala med partiets lokala företrädare och med skolpersonal och föräldrar. Den kunskap man får in ska sedan bygga partiets framtida skolpolitik

– Vi kommer ha rundabordssamtal i hela landet. Vi ska lyssna på dem som jobbar i skolan över hela landet, och också prata med föräldrar. Fredrik Reinfeldt, Beatrice Ask och Elisabeth Svantesson är några av dem som kommer att åka över landet. Man kommer också att träffa lokala företrädare samtidigt, säger partisekreteraren Kent Persson.

”Begränsat reformutrymme”

Vad den satsning som Moderaterna lanserar kan komma att kosta kan varken Tomas Tobé eller Kent Persson ge ett tydligt svar på i dag.

– Vi har ett begränsat reformutrymme framåt och förbereder oss gemensamt i Alliansen. Men det här är en viktig prioritering för Moderaterna, säger Kent Persson. 

Han påminner också om att det handlar om kommunernas enskilda ekonomier och att man därför nu väljer att åka runt och tala med partiets lokala företrädare om Moderaternas nya skolpolitik, för att det ska vara tydligt åt vilket håll man vill att den svenska skolan ska gå.

Tillbakavisar kamp med FP

Den senaste veckan har det florerat rykten i media om att Moderaternas Tomas Tobé nu utmanar Jan Björklund om utbildningsministerposten efter valet. Det är något som han bestämt tillbakavisar.

– Jag är ansvarig för Moderaternas skolpolitik, men mitt jobb handlar om att Jan Björklund ska kunna stärka kunskapsskolan. I dag deltar åtta partier i skoldebatten, men fyra av dem säger att de vill arbeta tillsammans, det är skillnaden i svensk politik. Mitt svar på frågan är ett tydligt nej, säger han.