Nu kommer de giftiga algerna

Uppdaterad 2013-11-21 | Publicerad 2007-07-03

Mycket tyder på att det är en kraftig tillväxt av de giftiga katthårsalgerna i Östersjön just nu.

– Risken är störst att de kommer in på Ölands kuster och i Stockholms skärgård, varnar Helena Höglander på Informationscentralen för Egentliga Östersjön vid länsstyrelsen i Stockholm.

Nyligen har man upptäckt ljusa stråk ute i Östersjön som med största sannolikhet är den giftiga katthårsalgen Nodularia spumigena.

– Vi vet inte säkert vad det är för alger för vi har inte fått några aktuella vattenprover. Men sannolikheten är stor eftersom de algerna brukar ha just den färgen, säger Helena Höglander.

Algerna kallas ibland också för cyanobakterier.

Finns det risk för att algerna kommer in till stränderna?

– Ja, det finns det. Störst är risken för Öland och Stockholms skärgård. Men prognosen är osäker för algernas tillväxt och spridningen beror så mycket på hur vädret blir.

Gynnsamt förhållanden för algerna är lugnt och varmt väder. Och just nu rör sig flera lågtryck över Östersjön som kan slå sönder ansamlingarna och blanda algerna med vattnet.

– Dessutom blir vattnet svalare vilket också hämmar tillväxten.

Frågan om badsäsongen 2007 blir värre eller lindrigare än tidigare år går inte att ge ett bra svar på, understryker hon.

– Det är väldigt svårt att förutsäga. Det enda vi kan säga är att förutsättningarna för en kraftig algblomning finns där. Men hur illa det kommer att drabba människor är omöjligt att säga.

Robert Triches

Följ ämnen i artikeln