Rättegången mot Tymosjenko skjuts upp

Publicerad 2012-06-25

Julia Tymosjenko.

Rättegången mot Julia Tymosjenko, 51, skjuts upp igen.

Den före detta premiärministerns sviktande hälsa ska vara orsaken, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Itar-Tass.  

Rättegången i staden Charkiv skulle ta upp korruptionsmisstankarna som riktats mot Tymosjenko under den tid hon ledde energibolaget UES i slutet av 90-talet.

Avtjänar fängelsestraff

Men i söndags beslutades ännu en gång att rättegången skjuts på framtiden. Enligt de Ukrainska fängelsemyndigheterna ska Tymosjenkos dåliga hälsa vara orsaken. Tymosjenko lider av svåra ryggproblem och på rekommendation av den tyska läkaren som undersökte Tymosjenko ska hon själv ha fattat beslutet att inte närvara, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Itar-Fass.

Sedan tidigare avtjänar den före detta premiärministern ett sjuårigt fängelsestraff. Tymosjenko ska ha överskridit sina befogenheter som premiärminister när hon skrivit under gaskontrakt med Ryssland under 2009.  

Bojkottade EM

Rättegångarna mot Tymosjenko har kritiserats för att vara politiska och ett sätt för den nuvarande premiärministern Viktor Janukovitj att bli av med oppositionsledaren och hjälten från den Orangea revolutionen.

Bland annat valde flera EU-ledare att bojkotta den pågående EM-turneringen i fotboll som just nu spelas i landet på grund av de Ukrainska myndigheternas behandling av Tymosjenko.