Fick fel njure borttagen – dog

Publicerad 2012-04-28

81-åriga Birgit Eriksson från Fagersta avled efter misslyckad operation

Sjukhuset i Västerås.

Birgit Eriksson, 81, hade problem med högt blodtryck och återkommande urinvägsinfektioner och skulle ta bort en njure.

Men läkaren opererade ut fel – och Birgit dog.

Den vänstra njuren skulle bort. Istället tog läkaren ut den högra.

Det var i början av mars som Birgit Eriksson från Fagersta genomgick en njuroperation på Västerås sjukhus.

Efter långdragna problem med urinvägsinfektioner och högt blodtryck hade hon utvecklat skrumpnjure, och skulle därför operera bort sin sjuka vänstra njure.

Men något gick fel. Istället tog läkaren bort den friska njuren.

– Det är en ovanlig operation för oss. Vi gör sådana ingrepp bara vartannat eller vart tredje år, säger Anders Hellberg, klinikchef för kärlkirurgen på Västerås sjukhus, till VLT.

Dog efter två dagar

Efter operationen vårdades Birgit några veckor på sjukhuset innan hon skickades hem. Två dagar senare avled hon.

Nu har kvinnans två söner Roger Carlbäck och Mikael Eriksson anmält händelsen till Socialstyrelsen.

– Man har fallerat på punkt efter punkt. Fel begår alla, men det finns grader av fel, och när misstag begås så måste någon bära ansvaret, säger Roger Carlbäck.

Varken han eller Mikael Eriksson har hört ett ord från någon ansvarig på sjukhuset sedan deras mamma gick bort.

– Nu har det snart gått en månad och inte en enda ansvarig från sjukhuset eller landstinget har hört av sig och frågat vad hände, eller beklagat sorgen, säger Roger Carlbäck.

Fakturerades

En vecka efter operationen damp en faktura ner hemma hos Birgit Eriksson. Hon förväntades betala för den vård hon behövde till följd av det felaktiga ingreppet.

– Det handlar ju inte om pengar, men jag tycker att det är riktigt dåligt. Det är jäkligt provocerande att skicka fakturor så där, säger Mikael Eriksson.

Båda tillbakavisar klinikchefens påstående om att operationen skulle vara ovanlig. Åtminstone grundat på den information de fått från sjukhuset.

– Ett rutiningrepp sa de, säger Mikael Eriksson.

Vill inte svara

Dödsorsaken fick Birgits söner reda på genom en journalist på VLT.

– Är det landstingets nya policy, att gå ut med dödsorsaken till media innan man underrättar de anhöriga, undrar Roger Carlbäck.

Klinikchefen Anders Hellberg hälsar genom landstingets växel att han inte vill svara på fler frågor om Birgit Eriksson. Istället hänvisar han till en presstalesman som visar sig vara ovetande om ärendet och i sin tur hänvisar till chefläkare Per Weitz – som inte är tillgänglig.

– Det vi är ute efter är att någon ansvarig ska stå upp och våga träda fram och kontakta oss och säga att de har gjort fel. Det handlar om att visa respekt och empati, något som har varit obefintligt i det här fallet, säger Roger Carlbäck.