Köttkvarnen tog Nicholas högerhand

Publicerad 2012-02-29

Nicholas Levak, 23, förlorade sin högra hand när han skulle mala köttfärs på ICA.

– Jag kände varje del av min hand malas sönder, säger han.

Köttkvarnen på ICA-affären där Nicholas arbetade var av en äldre modell. Han beskriver den som en plåtlåda med ett matarbord ovanpå. I ena änden av matarbordet fanns ett hål som leder till en kolv.

– Jag skulle peta loss den sista biten kött, men maskinens kolv fick tag i mitt finger och drar ner hela min hand i köttfärskvarnen, säger Nicholas.

Först vid handleden stannade maskinen.

Ingen hörde hans rop

Eftersom Nicholas var själv på charkavdelningen den här dagen hörde ingen hans rop på hjälp. Istället fick han tag i en interntelefon.

Till slut kom ambulanspersonalen.

– Men de kunde inte ge mig något smärtstillande för jag var den enda som visste hur kvarnen var uppbyggd. Jag var tvungen att instruera dem hur man skulle göra.

Med en stor del av köttkvarnen fast i sin arm kördes Nicholas till Södersjukhuset i Stockholm. Några timmar senare vaknade han upp. Då var hans högra hand borta.

Svåra fantomsmärtor

Två år efter olyckan har Nicholas fortfarande svåra fantomsmärtor, speciellt om nätterna. Men han känner ingen bitterhet mot arbetsplatsen, trots att köttkvarnen saknade alla former av säkerhetsanordningar.

För det dömdes affären att betala 600 000 kronor i företagsböter, medan chefen dömdes att betala dagsböter på 20 000 kronor för arbetsmiljöbrott.

– Jag har accepterat det som det är. Nu har jag en hand och det är de förutsättningarna jag jobbar efter. Men det är mycket jag har fått lära mig på nytt, som att borsta tänderna, knyta skorna och diska.