Ny forskning: Grillat kött ger diabetes

Publicerad 2012-08-25

En korv kan mer än fördubbla risken för diabetes

- Diabetes-källa.

Grillat kött kan avsevärt öka risken för att utveckla diabetes, enligt ny amerikansk forskning.

Samma studie har visat att den som äter brända kanter mer än fördubblar risken för cancer.

Grillat bacon och rostad mat kan vara minst lika ohälsosamt som friterad mat, enligt en studie från Mount Sinai-universitetet i New York. 

Forskarna där har upptäckt att mat som lagas i torr hetta kan orsaka viktuppgång , insulinresistens och typ 2-diabetes.

Grillat bacon, korvmackor, stekt ägg och korv är särskild mat som kan ge alarmerande risknivåer för fetma och diabetes, enligt studien.

En korv fördubblar risken

Nyheten publiceras på brittiska Daily Express förstasida i dag och lär få många britter att sätta frukostprinskorven i halsen. Här hemma i Sverige får vi väl vara glada att grillsäsongen snart är över.

Daily Express hänvisar även till en annan studie från förra året som visade att om man åt 50 gram rökt eller saltat rött kött, exempelvis en korv eller två skivor bacon, varje dag, ökade risken för att få typ 2-diabetes med 51 procent.

Annat rött kött, som exempelvis biff, har också visat sig innebära en stor diabetesrisk. 100 gram per dag ökade diabetesrisken med en femtedel.

Själva tillagningsmetoden spelar enligt forskarna också stor roll. Att grilla eller rosta köttet anser de är minst lika farligt som att äta friterad mat.

Särskilt farligt äta bränd mat

Att äta kött som fått mörka kanter mer än dubblar risken för cancer, enligt forskarna. Friterat och grillat kött sägs vara särskilt hälsofarligt eftersom den intensiva värmen förvandlar sockret och aminosyrorna från muskelvävnaderna till cancerframkallande ämnen.

Forskarna har hittat att grillad och rostad mat skapar en förening av ämnen som sänker kroppens immunförsvar. Enligt forskarna är det sänkta immunförsvaret en trigger för att kroniska sjukdomar som diabetes, hjärtproblem, cancer, artrit och Alzheimers ska få fäste i kroppen. Detta skriver professor Helen Vlassara, vars forskning publicerats i en amerikansk läkartidskrift.