Plastpåsar förbjuds i Los Angeles

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-23

800 per år Så många plastpåsar gör en svensk familj av med i genomsnitt.

Inga fler plastpåsar i Los Angeles mataffärer.

Från och med juli 2010 måste invånarna ta med egna påsar eller köpa en papperspåse för 2 kronor, har stadsfullmäktige beslutat.

– Vi har nått en punkt där vi som stad måste agera, säger politikern Ed Reyes, som ligger bakom förslaget.

Beslutet fattades av stadsfullmäktige i Los Angeles på tisdagen. Från och med 1 juli 2010 kommer kunderna i stadens mataffärer inte längre att få frågan "pappers- eller plastpåse?" i kassakön.

I ställer kommer de tvingas välja mellan att ta med egen påse – eller köpa papperspåsar, eller en nedbrytbar påser för cirka 2 kronor, skriver AP.

"Måste agera"

Beslutet sätter press på staten Kalifornien, som också överväger att införa krav på att affärerna återvinner plastpåsar.

– Vi har nått en punkt där vi som stad måste agera, där vi kan påverka, säger politikern Ed Reyes, som ligger bakom det nu antagna förslaget om påsförbud, till AP.

Han fortsätter:

– Vi försöker att göra det på ett sätt som utbildar och informerar människor om de bakomliggande orsakerna till beslutet, säger Reyes.

Han menar att förbudet kommer att minska underhållskostnaderna och mängden skräp, i bland annat Los Angeles-floden. I Los Angeles används uppskattningsvis 2 miljarder plastpåsar varje år. Omkring fem procent av plastkassarna och 21 procent av papperspåsarna i Kalifornien återvinns.

"Löser inte problemet"

Men alla är inte positiva till förbudet. Att förbjuda plastpåsar löser inte skräpproblemet, menar advokaten Stephen Joseph.

– Vi har tillräckligt många politiker som accepterar den felaktiga informationen om plastpåsar som cirkulerar på internet, säger Stephen Joseph, som arbetar för organisationen The Save the Plastic Bag Coalition och företräder påstillverkarna.

Advokaten menar att beslutet ger "fri lejd" åt papperspåsen, som han menar är nedbrytbar men tar mer naturresurser i anspråk vid tillverkningen jämfört med plastpåsen.

Påsarna i affärerna beräknas kosta cirka två kronor. Tre procent av summan kommer att gå till handlaren, tre procent till staten och resten till en fond som ska arbeta med utbildande kampanjer, skriver AP.

I november 2007 blev San Francisco först i landet med att förbjuda platspåsar.

Följ ämnen i artikeln