Därför dog Einar, 18, i flygolyckan

Publicerad 2016-04-08

Segelflygplanet bröts sönder i luften och störtade. 18-årige Einar Holme blev kvar i planet och dog.

Nu är utredningen kring olyckan klar.

– Han hann inte ta sig ut, säger Sakari Havbrandt på haverikommissionen.

I april förra året dog 18-årige Einar Holme i en segelflygsolycka på sjön Paittasjärvi i Kiruna. Flygningen var en provlektion och Einar och hans lärare befann sig ombord på flygplanet.

Nu är haverikommissionens utredning klar – piloten ska ha flugit för nära molnen.

– Det var kraftiga moln i området och när piloten hamnade i dem tappade han kontrollen och fick för hög fart på planet, säger Sakari Havbrandt, utredningsledare på haverikomissionen.

”Var en god vän”

Einars familj beskriver honom som väldigt nyfiken, han hade mycket livsglädje och medmänsklighet.

– Han var en väldigt god vän, det var mycket viktigt för honom att ingen skulle vara ensam och att alla skulle vara med, säger mamma Kirsten, till Aftonbladet.

Han var sistaårselev på Rymdgymnasiet i Kiruna och olyckan inträffade precis innan han skulle ta studenten. Sedan hade han planer på att plugga fysik i Lund.

– Einar var så intresserad av allt. Han lånade faktaböcker innan han knappt kunde läsa och det var en väldig glädje för honom att lära sig nya saker, säger Kirsten.

”Hann ta sig ut på sekunden”

Enligt rapporten befann sig flygplanet på 2 000 meters höjd över havet när det först träffade molnen. Piloten försökte svänga, men mitt i svängen hamnade planet i ett annat moln som gjorde att man tappade kontrollen.

Farten ökade kraftigt och man passerade den högsta tillåtna fart för flygplansmodellen, 249 kilometer i timmen. När man försöker bromsa med planets luftbromsar hände det som inte får hända – båda vingarna bröts.

– Instruktören beordrade eleven att hoppa. Men han var lite mer förberedd än vad eleven var och kunde med en hårsmån ta sig ut, säger Sakari Havbrandt.

– Det var precis på sekunden att han klarade sig.

Hade inte tillräcklig utbildning

Einar hade totalt sju sekunder på sig att komma ut, men han hann inte och blev fast. När planet sedan slog i marken dog han på platsen.

Nu riktar haverikommissionen kritik mot flygningen.

– Piloten hade inte tillräckligt med utbildning för den här flygningen. En möjlighet är att utbildningssituation blev för mycket för instruktören och därför uppmärksammade han inte de här molnen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln