Boris Johnson: ”Ingen brådska att lämna EU”

Publicerad 2016-06-27

Londons tidigare borgmästare Boris Johnson har varit brexit-kampanjens kanske största affischnamn.

Han är också förhandstippad att bli landets nästa premiärminister – efter att David Camerons meddelat att han kliver ner från posten.

Men i en kolumn för tidningen The Telegraph säger han nu att det inte är "någon större brådska" för Storbritannien att lämna EU.

Vid elvatiden på midsommaraftons morgon, några timmar efter att det stod klart att Storbritannien röstat för ett utträde ur EU, höll den konservative politikern Boris Johnson ett tal där han gratulerade det brittiska folket, för att de valt att ”tillbaka kontrollen från en EU”.

Han hyllade och tackade också Toryledaren David Cameron, som precis meddelat sin avgång, för att han gett medborgarna möjligheten att säga sitt.

– Och till dem som kanske är oroliga, både hemma och utomlands, betyder det inte att Storbritannien kommer att vara mindre enat eller mindre europeiskt, sade Johnson också.

Kontroversiella utspel

Den cyklande mannen med det silverblonda kalufsen och det vänliga ansiktet är kanske en av landets mest populära politiker. Boris Johnson är därtill förhandstippad att bli landets nästa premiärminister. Utöver det är han troligtvis en av Storbritanniens mest kontroversiella politiska röster.

Inför EU-omröstningen har han profilerat sig som brexitkampanjens stora förespråkare. Bland annat har han tillsammans med den tidigare justitieminister Michael Gove och andra viktiga medlemmar i kampanjen uppgett att han vill införa ett poängsystem baserat på jobb- och språkkunskaper för invandrare.

”Vi vill att Storbritannien ska fortsätta att dra fördel från migrationen. Men om vi ska välkomna fler människor till Storbritannien måste allmänheten försäkras om att vi har kontroll på vem som kommer hit”, uppgav de nyligen i ett gemensamt uttalande.

I maj jämförde Boris Johnson även EU med Adolf Hitlers försök att skapa en superstat i Europa.

– Napoleon, Hitler, olika människor har försökt detta, och det har slutat tragiskt. EU är ett försök att göra detta med andra medel, sa han i en intervju i Sunday Telegraph.

Uttalandet stötte inte helt oväntat på massiv kritik. Bland annat kallade Hilary Benn, som fram till i går satt i Jeremy Corbyns skuggregering, det för ”stötande och desperat”.

”Kommer fortsätta vara fri handel”

Trots sina aversioner gentemot EU-bygget tycks han inte känna någon behov av att kasta sig ur Eurosamarbetet.
I en kolumn som nu publicerats i brittiska tidningen The Telegrah uppger Johnson att Storbritannien även efter ett utträde kommer att fortsätta ha tillgång till EU:s inre marknad, skriver TT.

– Det kommer att fortsätta vara fri handel och tillgång till den inre marknaden, skriver han. Samtidigt tillägger han att det inte är "någon större brådska" för Storbritannien att lämna EU.

En hållning som han gav uttryck för även i talet i fredags förmiddag då han sa att det är ”viktigt att betona att det inte finns något behov att brådska”, att man inte behöver åberopa artikel 50 än och att ingenting kommer förändras på kort sikt att man nu tagit hänsyn till folkets vilja och ”befriat landet från ett överstatligt system”.

I The Telegraph-kolumnen skriver Johnson också att landet nu kan skapa en relation med EU som bygger på fri handel och partnerskap i stället för att det ska vara ett federalt system.