Ny resistent bakterie hittad i Sverige

Publicerad 2016-02-10

En ny bakterie som tidigare inte upptäckts i Sverige har nu hittats hos två personer som varit på resa i Asien, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Bakterien är resistent mot den antibiotikagrupp som varit ett av de sista verksamma läkemedlen.

Karin Tegmark-Wisell, Folkhälsomyndigheten.

I slutet av förra året upptäcktes den här sortens resistenta bakterier i Kina och sedan dess har ett 20-tal länder rapporterat om fall. På Folkhälsomyndigheten är man inte förvånad över att bakterien nu kommit till Sverige, men ser allvarligt på situationen.

– Vi har inga tecken på att det i dag förekommer bland de som blir sjuka i Sverige, men eftersom vi vet att den kan finnas genom import från andra länder, så måste vi följa och se om den blir vanligare, säger Karin Tegmark-Wisell vid Folkhälsomyndigheten till Ekot.

– På sikt kan man oroa sig över hur sjukvården kan fungera i framtiden, säger Thomas Åkerlund på Folkhälsomyndigheten.

– Det man tagit för givet ska fungera kanske inte kommer göra det längre, fortsätter Åkerlund, som är chef över enheten för bakterieövervakning.

Det var förra veckan som Folkhälsomyndigheten upptäckte den nya bakterien, som är resistens mot den antibiotikagrupp som varit den sista som bakterier inte utvecklat resistens mot. Den hittades hos två personer som varit på resa i Asien, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Lätt överförd

Det speciella är att den här resistensen lätt sprids mellan olika bakteriearter. Detta då resistensgenen sitter på en plasmid, det vill säga en ringformad dna-molekyl som lätt överförs från en bakterie till en annan och mellan olika bakteriearter. I slutet av förra året upptäcktes den här sortens resistenta bakterier i Kina och sedan dess har ett 20-tal länder rapporterat om fall.

– Det är ingen omedelbar risk eller fara för patienter eller människor i Sverige, att just den här ensamt kommer som en resistens gen. Oron ligger i att den kombineras med andra bakterier och blir totalresistent, och att den sen sprids över världen, säger Thomas Åkerlund till TT:

Övervakar

Folkhälsomyndigheten kommer nu att fortsätta övervaka utvecklingen, för att se om det kan bli aktuellt med ytterligare åtgärder.

TT: Kan man själv göra någonting?

– I det här fallet är det nog svårt att själv göra något för den här resistensen. Det här är ett antibiotikum som väldigt sällan används, det är de mest utsatta patienterna som får det här. Det handlar om att man, när man är ute och reser till exempel, måste hålla den vanliga hygienen, för alla möjliga typer av infektioner. Det är grundrekommendationen.

Federley: ”En allvarlig situation”

EU-parlamentariker Fredrick Federley (C) är bekymrad över utvecklingen kring resistenta bakterier och menar att läget är oroväckande. 

– Vi står inför en allvarlig situation där vi riskerar att kastas 100 år tillbaka i vårt sätt att behandla sjukdomar.

Han menar att antibiotikaresistens kommer att leda till stora kostnader för samhället.

– Vi kommer se en högre sjukfrånvaro, den enskilde kommer att få en sämre pension och fler kommer att dö. Sammantaget, samhällsekonomiskt och för den enskilde, står vi inför ett allvarligt hot som vi alla medel måste bemöta.

Vad tycker du måste hända nu?

– De initiativ som är tagna i olika länder måste samordnas så att vi får mer pang för pangarna. Vi måste få till en internationell strategi för hur vi hanterar antibiotika.