SD-vågen är bruten

Publicerad 2016-02-19

Sverigedemokraternas framgångsvåg är bruten.

Partiet backar med 1,3 procentenheter i den senaste opinionsmätningen från Aftonbladet/Inizio och är nu åter tredje största parti.

– Det är ett tydligt mönster att de nu förlorar väljare till Moderaterna och Socialdemokraterna, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio.

Sedan valet 2014 har Sverigedemokraterna ökat kraftigt i opinionen. I december och januari nådde partiet sin högsta notering i Aftonbladet/Inizios mätningar med 22,2 procent och var andra största parti.

Nu är framgångsvågen bruten. I den nya mätningen tappar SD 1,3 procentenheter och landar på 20,9 procent. Karin Nelsson, opinionschef på Inizio, säger att det är ett tydligt mönster att partiet tappar väljare till både S och M.

– Det är ett ganska typiskt mönster, då båda partierna har tappat många väljare till SD tidigare. Men nu flödar det tydligt tillbaka, säger hon.

Ändrat flyktingpolitik

Under hösten och vintern har den S-ledda regeringen lagt om sin flyktingpolitik och infört kraftiga åtgärder för att minska antalet asylsökande som kommer till Sverige.

M har velat gå ännu längre och har krävt en paus när det gäller asylinvandringen.

– Vi ser i våra mätningar att flykting- och invandringsfrågan ökar i betydelse hos svenska folket. S och M har gjort väldigt stora förändringar i sin politik och det är precis vad folk efterfrågat, säger Karin Nelsson.

”Fortfarande väldigt höga nivåer”

SD:s partisekreterare Richard Jomshof säger att det är naturligt att partiet backar efter att ha legat på en rekordnivå.

– Det är inget som förvånar mig. Det är fortfarande väldigt höga nivåer för oss och det viktiga är den långsiktiga trenden och att vi ligger kvar kring 20 procent. Det är där vi hoppas ligga inför nästa val.

Jomshof säger också att partiet inte längre är lika ensamt när det gäller invandringsfrågan.

– Förut fanns det bara ett ställe att gå till om man ville ha en annan inriktning. Men om andra partier, som M, också börjar ta för sig kan det kortsiktigt innebära att vi kan backa. Men sedan handlar mycket om de andra är trovärdiga och inte bara yttrar tomma ord, det kommer väljarna att se igenom.

S ökar med 1,3 procentenheter i mätningen, till 24,5 procent, och lämnar de allra värsta katastrofsiffrorna bakom sig.

– Det är fortfarande en väldigt låg nivå som jag inte är nöjd med. Vi måste jobba vidare för att öka vårt stöd. Det kan vi bara göra genom att ta tag i de samhällsutmaningar som Sverige står inför, kring migrationsfrågan och annat, säger partisekreteraren Carin Jämtin (S).

”SD har inga svar”

Hon tror att SD:s minskade stöd kan bero på att det nu diskuteras allt mer integration och inte bara migration.

– Det handlar om jobb för nyanlända, arbetsrätt och hur vi har det på jobbet. Där har SD inga svar att ge, säger Jämtin.

Samtidigt fortsätter det andra regeringspartiet, Miljöpartiet, att ligga kvar på en låg nivå. De gröna landar på 4,5 procent, en bra bit under valresultatet från 2014. Enligt Karin Nelsson på Inizio tappar MP både till S, V och C.

M ökar till 22,4 procent och är nu större än SD igen. Alliansen behåller sin klara ledning jämfört med de rödgröna partierna. Totalt samlar borgerligheten 40,1 procent jämfört med 35,6 procent totalt för S, V och MP.

– Detta är ytterligare en mätning med ett tydligt övertag för Alliansen och där SD backar. Allt fler väljare ser att Anna Kinberg Batra har tagit tag i invandringsfrågan och känner att SD inte är ett tillräckligt regeringsdugligt parti, säger M:s partisekreterare Tomas Tobé.