Jakten på Dawit Isaak

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-04

I dag söker Aftonbladets utsände efter den fängslade svensken – på plats i Eritrea

träffar presidenten | Journalisten Donald Boström är i Asmara, Eritreas huvudstad. I dag möter han landets president.

Två möten kan föra journalisten Donald Boström till Dawit Isaak i fängelset.

I dag ska han förhandla med eritreanska toppolitiker – däribland presidenten Isaias Afewerki.

– Säger de ja nu, så kommer det att hända, säger Donald Boström.

Eritreas president Isaias Afewerki.

Eritrea är ett exceptionellt svårt land att arbeta i. Få journalister lyckas ta sig in.

Donald Boström har ännu något dygn kvar i landet. Förhoppningsvis kan han komma med nyheter om Dawit Isaak, men säker på att lyckas kan han inte vara. Sannolikheten för ett faktiskt möte med Isaak är minimal, men under måndagmorgonen ska Donald Boström träffa två toppolitiker:

informationsminstern Ali Abdu Ahmed och presidenten Isaias Afewerki.

Ville inte svara

Två frågor dominerar: Hur mår den svensk-eritreanske journalisten? Och kan ett möte komma till stånd? Under de nio år som Dawit Isaak suttit i fångenskap har han tvingats uppsöka sjukhus tre gånger. Han uppges ha både hjärtproblem och diabetes – något han utvecklat i fängelset.

I en intervju med Aftonbladet för en månad sedan, ville presidentens rådgivare inte svara på frågor om Dawit Isaaks hälsa.

– Det har gjort många oroliga och den informationen kommer jag att trycka hårt på. Jag

kommer också att tydligt framföra svenska humanitära regler, som att han måste få träffa sin familj och att de måste lämna ut information om hans tillstånd, säger Donald Boström.

Det faktum att Dawit Isaak har suttit fängslad nästan ett decennium utan rättegång är något som svenska medier uppmärksammat i många år.

– Eritreanerna tycker att han är en landsförrädare som ska ta sitt straff. Men de måste bevisa vad de grundar det på. Det är samma frågor varje gång. Men man måste fortsätta att ställa dem, säger han.

Mjukare attityd

När Donald Boström tidigare ansökt om att få tala direkt med Dawit Isaak, har presidenten hävdat att han inte har med ärendet att göra och i stället hänvisat till Eritreas säkerhetstjänst. Men den senaste tiden har eritreanska politiker mjuknat något. Under måndagen har Donald Boström till och med fått tillstånd att framföra Aftonbladets läsares frågor under det timslånga mötet med presidenten.

– Presidentens rådgivare tyckte först inte att det var någon idé att prata ut i media: ”Vi har vårt sätt att kommunicera”, sa han. När jag frågade om deras sätt hade gått bra, så log han bara. Det här kan tyda på en omvärdering, att de vill börja kommunicera, säger han.

Följ ämnen i artikeln