Två av tre bjuds på julbord på jobbet

Uppdaterad 2018-12-21 | Publicerad 2010-11-22

Men det varierar mellan branscherna

Smaskigt julbord Så här fint kan ett julbord se ut. Läckerheterna serverade på Wreta Gestgifveri, Ålberga, 2009. (Arkivbild).

Traditionen att äta julbord med arbetskamraterna är populär.

Och hela 62 procent av alla svenskar, kommer bli bjuden på julbord av sin arbetsgivare i år.

– Julbord ger samvaro och är en fin tradition, säger Carl Jan Granqvist som är professor i måltidskunskap till Aftonbladet.

Carl Jan Granqvist.

Julskinka, prinskorv, köttbullar och sill. Läckerheterna är många på julbordet och cirka två av tre svenskar har en sådan tur att arbetsgivaren bjuder på härligheten. Men det varierar mellan olika branscher. Om du jobbar inom privat sektor är chansen att du får smaka på julmaten betydligt större än om du jobbar inom offentlig sektor. Det visar en undersökning från bemanningsföretaget Peak-IT.

Färre bjuds i Norrland

66,4 procent av de privatanställda blir bjudna helt eller delvis på julbordet. Inom offentlig sektor är det bara 56,3 procent av de anställda som blir bjudna helt eller delvis på julbord, visar en undersökning från bemanningsföretaget Peak-IT.

Arbetsgivarens generositet påverkas också av orten. Mest generösa är arbetsgivarna i Mellansverige där hela 69 procent av de anställda blir bjudna på julbord. Minst generösa är arbetsgivarna i Norrland där endast 50 procent får smaka på julmaten.

Många bankanställda

Det skiljer sig också mellan olika branscher. Cirka 75 procent av de som jobbar inom bank- och finansbransch blir bjudna på julbord, medan motsvarande siffra inom IT- och telekombranschen är cirka 58 procent.

– Vår undersökning visar att de flesta svenskar inte tänker på julbordet som en löneförmån, utan som en självklarhet, vilket jag faktiskt också tycker att det är. Trots att vi fortfarande befinner oss i svallvågorna av en lågkonjunktur så verkar julborden vara långt ifrån lika konjunkturskänsliga som den övriga ekonomin, säger Klas Bengtsson, vd på Peak-IT.

Undersökningen omfattade drygt 1 000 telefonintervjuer som utfördes av Infact i Sverige 20 till 25 oktober.

Viktig del i firandet

För Carl Jan Granqvist som är professor i måltidskunskap är julbordet en självklarhet.

– Julmaten är rent generellt en stor del av julfirandet, säger han till Aftonbladet.

Han har varit chef för Grythyttans gästgivaregård och berättar att många företag har som tradition att äta julbord där år efter år.

– Men en ny sak som man kan konstatera är att det har blivit en ny trend i branschen med julbord med underhållning. Man ligger till ytterligare en dimension till det hela.

Ger gemenskap

Själv ska Carl Jan äta flera julbord i år.

– Det blir både med personal men också med olika organisationer som exempelvis frimurarna. Det ger en samvaro, är en fin tradition och man får verkligen vara tillsammans. Det finns ett behov av att koppla av, stämma av i tillvaron, vara tillsammans och fördjupa relationen med varandra.

Har du någon speciell favorit på julbordet?

– Ja, det finns ett antal måsten. Det krävs naturligtvis några goda strömmingsrullader, inlaggd sill och en god sillsallad. Grisfötter i gelé är också något som jag inte klarar mig utan och sedan vill man ju ha skinka, revbensspjäll och lutfisk med bechamel. Ett stort, härligt gottisbord behövs det också, med goda kakor och tårtor till kaffet!

Följ ämnen i artikeln