åttor, ankpressen och galna amerikaner

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-27

Längst ner i väskan jag släpar fram och tillbaka till kontoret hittade jag nyss en bunt kladdiga anteckningar på lappar och servetter, och diverse tidningssidor och konstiga artiklar från nätet.

En del av dem hade kunnat orsaka tidningsspalter som den här. Nu blir det inte så. Men ni får en snabbspolning…

”Ankpressen” står det på en del av en entrébiljett. Vad hände med den gamla ankpressen som stod på det fina varuhuset i Stockholm? Det var en försilvrad, svindyr sak, som ståtade på köksavdelningen, år ut och år in. Förblev den osåld?

På en vit lapp står det ”Lugna Benkes klubb”. Vad hände med den klubben för haschrökare i Abrahamsberg? Det var på 60-talet och de

hade en källarlokal med en bekväm fåtölj och en pipa som hängde i en kedja från taket. Det var pipan som hette Lugna Benke.

”Den huvudlösa svensken” har jag skrivit på en linjerad lapp från hotell Jalta i Prag. Enligt legenden kom svensken ridande en dag under 30-åriga kriget, ensam, med saker han plundrat i stadsdelen Mala Strana. Då högg folk huvudet av honom. Sedan dess är han ett spöke som letar efter sitt huvud och efter tjuvgodset.

”Råttor”. Kladd på en servett. En greve jag känner underhöll en hel kväll med råtthistorier från Paris och Östermalm. Han erkände att han ofta vaknar kallsvettig av mardrömmar om råttor.

Svensk Sjöfartstidning, augusti 2008. Artikeln om monstervågor. Först 1995, när oljeplattformen Draupner slogs av en våg som var 26 meter från dal till topp, insåg forskarna att monstervågor – som inte är tsunamis – faktiskt förekommer och kan bryta sönder hela fartyg till havs.

”Sexy Car Wash”. Ännu en lapp från Prag. Bilen blir tvättad av nakna kvinnor medan föraren sitter kvar bakom ratten. Tro mig, jag har verkligen försökt kolla historien, men det är ytterst tveksamt om den stämmer. Möjligen har liknande inslag förekommit i samband med tjeckiska biltävlingar.

”Primtal”. Ja, det borde skrivas mer om primtal. De kan vara viktigare än de flesta av oss begriper.

En artikel från Newsweek, december 2004. Tidskriften har en undersökning som visar att: 79 procent av alla amerikaner tror att Jesus föddes av jungfru Maria, utan mänsklig far. 55 procent anser att varenda ord i Bibeln är bokstavligt sant. 15 procent tror på fullt allvar att Jesus, som Nacka Skoglund rappade, kommer tillbaka, redan under deras livstid.