’Vi skrev på!’

Uppdaterad 2020-01-28 | Publicerad 2009-04-29

Emma, Naomi och Sanne protesterade på Mynttorget

De tänkte ta med hela klassen till Mynttorget.

I går skrev Emma Stange, Sanne Aspholm Tottmar och Naomi Teramoto på Frige Dawit- kampanjen.

Precis som 200 000 andra svenskar.

## Foto: LOTTE FERNVALL

Naomi Teramoto, 15, hörde om Dawit Isaak på radion i måndags kväll. I går morse läste hon mer i tidningen. Hon tog med sig två kompisar till Mynttorget för att protestera.

”Det är fel”

– Vi ville att hela klassen skulle komma. Vår lärare tyckte att det var en bra idé, men lite sent. Det är viktigt att kämpa för mänskliga rättigheter, många nog vet inte ens att Dawit Isaak finns, säger Sanne Aspholm Tottmar, 16.

I tre timmar lyssnade de till talarna i räddningsstafetten för den svenska journalisten Dawit Isaak.

– Det är fel att han sitter fängslad. Han har inte gjort något. Carl Bildt måste göra allt för att Dawit Isaak släpps. Jag tänker få andra ungdomar att skriva på uppropet på hemsidan, säger Emma Stange Tottmar, 16.

I går gjorde Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Författarförbundet och flera andra förbund gemensam sak för yttrandefriheten i Eritrea.

”En jättelik skandal”

– Det är en jättelik skandal. Vi är på Eritreas ambassad varje tisdag med vårt protestbrev. Ibland tar de inte ens emot oss, säger Anna Serner, Tidningsutgivarnas vd.

Inte ens en diktatur kan förhindra att information sprids via internet och mobiler. I Eritrea vet alla vem Dawit Isaak är.

– Han har blivit symbolen för eritreanernas

frihetskamp, säger Leif Öbrink, ordförande i stödkommittén Free Dawit Isaak.

Free Dawit
Isaak
Följ vad som skrivs om Dawit Isaak på
Twitter

Följ ämnen i artikeln