Sladdade mot döden

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2009-12-26

Gravid kvinna kämpar för sitt liv i Göteborg

En gravid kvinna kämpar för sitt liv på Sahlgrenska sjukhuset efter en trafikolycka i går.

Enligt sjukhuset är hennes tillstånd livshotande.

Ytterligare två personer omkom i trafiken på juldagen.

SMHI och Vägverket varnar för fotsatt snökaos och akut trafikläge under annandagen.

Kvinnan färdades i en bil på riksväg 183 utanför Borgstena, norr om Borås, då hon frontalkrockade med en mötande bil vid halv femtiden i går eftermiddag. En av bilarna ska ha fått sladd om kommit över på fel sida av vägen.

Kvinnan fördes till Södra Elfsborgs sjukhus. På annandagens morgon förvärrades tillståndet och kvinnan fördes till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Elva personer var inblandade i krocken. Nio av dem, fem kvinnor och fyra män, fördes med ambulans till sjukhus. Förutom den gravida kvinnan är ytterligare tre personer allvarligt skadade.

Omkom

I en annan olycka omkom en 80-årig kvinna på juldagen. Tre pensionärer åkte i en bil på Riksväg 40 vid Frödinge utanför Vimmerby i går. Klockan 20.19 fick bilen sladd.

– Den gick runt och kolliderade med en mötande bil. Kvinnan fördes allvarligt skadad till Västerviks sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda, säger Reine Johansson länsvakthavande befäl på Kalmarpolisen.

Den 80-åriga kvinnan klämdes fast och räddningstjänsten fick klippa loss henne ur den demolerade Volvon. De andra två personerna i bilen, en 70-årig kvinna och en 71-årig man, skadades mycket allvarligt. I den andra bilen satt en pappa med sin 15-åriga son.

– Även pappan är allvarligt skadad och sonen bröt en arm, säger Reine Johansson.

Polisen uppgav att det var mycket halt på platsen.

På riksväg 83 söder om Bollnäs tappade en 64-årig man kontrollen över sin bil och kom över på fel sida av vägen vid halv elva-tiden på kvällen. Bilen frontalkrockade med en mötande bil. 64-årigen omkom omedelbart och en 31-årig man fördes till Akademiska sjukhuset i Uppsala med svåra skador.

I den mötande bilen färdades tre vuxna och två barn. De klarade sig utan allvarliga skador.

Ovädret drog in över stora delar av landet under gårdagen, värst drabbat var Västra Götaland. På sju timmar, mellan klockan 15 och 22, rapporterades 60 olyckor i området.

– Det är en väldigt hög siffra. Det är moddigt på vägarna, och snöblandat regn har skapat halka i hela regionen, säger Göran Carlbom, biträdande vakthavande befäl på Göteborgspolisen.

SMHI varnar

Under annandagen fortsätter snövädret. SMHI har gått ut med klass 1-varning för snöfall i Svealand och i större delen av Norrland. Störningar i viktiga samhällsfunktioner kan uppstå i Mellansverige och södra Norrland.

Vägverket varnar för lokal snö- och frosthalka i samma område och uppmanar bilister att ta det mycket lugnt på vägarna.