NASA varnar: Kaliforniens vatten slut om ett år

Publicerad 2015-03-19

Kalifornien lider av den kanske svåraste torkan någonsin.

Om ett år är den jättelika delstatens vattenreserver slut.

– Vi måste agera nu, säger NASA:s vattenexpert Jay Famiglietti.

Kaliforniens reserver har under de senaste fyra årens svåra torka tömts på vatten. Just nu finns det bara tolv månaders vattenreserver kvar.

Om ett år är alltså den enorma delstatens vatten slut. Det skriver NASA:s vattenexpert Jay Famiglietti i en debattartikel i LA Times.

Satellitbilder från NASA visar tydligt hur Kaliforniens vattenreservoarer kraftigt tömts på vatten varje år sedan 2002. De senaste fyra åren har varit förkrossande för staten. Januari 2015 var den torraste månaden sedan 1895.

Rekordlåga nivåer

Jay Famiglietti skriver i sin debattartikel att torkan har nått episka proportioner. Statens grundvatten- och snönivåer är nu på rekordlåga nivåer.

Grundvattnet är det som har tagit mest stryk. Kalifornien är en av de största matproducerande regionerna i världen. De senaste årens svåra torka har tvingat matproducenter att pumpa upp mer och mer grundvatten samtidigt som inget regn fyllt på reserverna.

– Hur svårt det än är att förstå så är den hårda faktan att Kaliforniens vatten är på väg att ta slut, skriver Jay Famiglietti.

Vidare varnar Jay Famiglietti för att Kalifornien inte har någon plan för att bekämpa den svåra torkan, annat än att be för regn.

Kräver krafttag mot torkan

Han kräver nu att staten tar krafttag för att vända den negativa spiralen. Det första som måste göras är att införa hårda vattenransoneringar i hela staten. De måste gälla för alla, från privatpersoner som vattnar sina gräsmattor till stora matproducenter. Sedan måste Kalifornien börja planera för framtiden och utveckla en hållbar strategi för att klara svåra torkor.

Förra året utlyste Kaliforniens guvernör, Jerry Brown, en vattenkris. Men Kaliforniens invånare reducerade endast sin vattenförbrukning med nio procent, jämfört med önskade 20 procent, enligt Daily Mail.

– Det är allmänheten som måste ta hand om det här problemet. Krisen är vår allas - inte bara några få beslutfattares, skriver Jay Famiglietti.

Följ ämnen i artikeln