Nu hålls nya toppmöten om greklandskrisen

Uppdaterad 2015-07-15 | Publicerad 2015-07-07

Efter en turbulent dag i Grekland i går - nu hålls nya toppmöten.

I dag träffas några av euroländernas viktigaste personer för att diskutera nya nödlån till Grekland.

Klockan 13 i dag har eurogruppen ett finansministermöte. Då ska de 19 ländernas finansministrar träffas för att att försöka lägga fram ett diskuterbart förslag på nästa steg i krisen. I mötet förväntas framför allt Grekland lägga fram ett förslag på hur de ser att man ska lösa krisen.

– Europa är i ett vänteläge och man inväntar nästa drag och det är från Grekland, säger Robert Bergqvist chefsekonom på SEB.

Om de lägger fram ett förslag som är diskuterbart kommer förhandlingarna fortsätta klockan 18 i ett stats- och regeringschefsmöte. Där kommer stats- och regeringscheferna mötas för att fortsätta förhandlingarna.

– Det finns risker att man återigen konstaterar att man inte kommer överens och då är vi återigen i ruta ett.

Om inget avtal träffats till den 20 juli, då Grekland ska betala 3,5 miljarder euro till ECB väntas landet gå i bankrutt.

"Grunden till en uppgörelse"

Enligt Frankrikes premiärminister Manuel Valls är Frankrike redo att diskutera skuldnedskrivningar, vilket Tyskland tidigare motsatt sig. De har också sagt att det kan vara "grunden till en uppgörelse", enligt AFP. Även Spanien har talat om ett tredje stödpaket.

USA och Japan uppmanade under natten eurogruppen och Grekland att snabbt försöka nå en lösning. USA:s finansminister Jack Lew betonade att USA väntar sig att Grekland och de övriga euroländerna snabbt återupptar förhandlingarna. Han efterlyste ett avtal som möjliggör att Grekland kan fortsätta i valutaunionen, skriver TT.

Shanghai börsen sjönk

Shanghaibörsen öppnades med ett kraftigt fall. Index föll 3,2 procent. Oron över situationen i Grekland ska ha påverkat detta, enligt TT.

Däremot vände Stockholmsbörsen som steg med ungefär 0,7 procent. Även de ledande Europabörserna stiger något.

I går avgick Greklands förre finansminister Yanis Varoufakis och bara några timmar senare blev det klart att det blev ekonomiministern som Euklidis Tsakalotos ersätter. Tsakalotos har redan tidigare haft en framträdande roll i förhandlingarna.

Bankerna har varit stängda sedan måndag i förra veckan. Efter gårdagens besked att Europeiska Centralbanken, ECB, inte höjer nödlånen till Grekland kommer bankerna hålla stängt längre än väntat. De kommer öppnas under dagen, men kommer sedan att hållas stänga fram till fredag.

Följ ämnen i artikeln