Regeringen prickas i nio ärenden

Publicerad 2015-06-02

KU: "Antalet fällningar är all time high"

Regeringen och flera ministrar får hård kritik när KU presenterar sin dom över regeringens arbete i dag.

Totalt får regeringen kritik i nio ärenden.

– Det är ett ovanligt betänkande på flera sätt. Ovanligt kritisk och ovanligt enigt, säger KU:s ordförande Andreas Norlén (M). 

Åsa Romson (MP).

Konstitutionsutskottet har efter de senaste årens oenigheter, strävat efter att fatta eniga beslut. Flera ledamöter kallar årets presentation för exceptionell eftersom man är helt enig.

– Antal ärenden med kritik är all time high, säger ledamoten Mathias Sundin (FP).

– Jag har aldrig varit med om en så enig och en så stor kritik. Det är en unik presskonferens ni är på nu, säger Tuve Skånberg (KD).

Endast Sverigedemokraterna reserverar sig i två fall.

KU:s vice ordförande Björn von Sydow tonar däremot ner det unika.

– Jag tycker inte att man kan säga att KU på ett likartat sätt kritiserar tio ärenden. De är ganska måttfulla. De är inte i sak jämförbara med de stora vi har haft tidigare, som Nuon eller Saudi.

Björn von Sydow lyfter fram propositionen om att ta bort det tvingande vårdvalet samt pausandet av motorvägsbygget Förbifart Stockholm som särskilt tunga punkter.

Romson prickas på två punkter

Åsa Romson kritiseras på två punkter: För en felaktig uppgift i ett pressmeddelande angående statssekreterare Yvonne Ruwaidas arbetsuppgifter. För ett uttalandet om vargjakt som enligt KU kan tolkas som kritik mot Naturvårdsverkets beslut att delegera licensjakt på varg till länsstyrelserna.

Bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan (MP) får kritik angående beslutet att utse en samordnare som ska undersöka möjligheterna att flytta flyget från Bromma flygplats och bygga bostäder där. När regeringen tog beslut om samordnaren hade riksdagen just tagit ett så kallat negativt tillkännagivande med koppling till Bromma. Riksdagen krävde att regeringen inte skulle tillsätta någon förhandlingsperson för avveckling av flygplatser.

Sätter inte ner foten

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) och statsminister Stefan Löfvens regering får kritik för hanteringen av propositionen om att ta bort det tvingande vårdvalet i primärvården. KU anser att regeringen borde inhämtat yttrande från Lagrådet och gett remissinstanserna längre svarstid.

– Regeringen har i dag tagit del av KUs betänkandet, vi kommer att läsa det noga och ser det som det som en del i att kontinuerligt se över beredningsrutinerna. Jag vill samtidigt påminna om att regeringen gjorde samma bedömning som KU och drog tillbaka förslaget, säger folkhälso-, sjukvårds och Idrottsminister Gabriel Wikström.

För fort om Palestina

Utrikesminister Margot Wallström (S) och statsministern anses ha ett "särskilt", respektive "övergripande ansvar" för att regeringen gick väl fort fram med beslutet om att erkänna Palestina, ett beslut som blev en världsnyhet. Utrikesnämnden informerades före det formella beslutet, men det hela kunde framstå som om den i praktiken sidsteppades.

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) kan "inte undgå kritik" för pausandet av det stora motorvägsbygget Förbifart Stockholm.

KU kommer med någon form av kritik eller kritiska synpunkter i en tredjedel av alla drygt 30 anmälda ärenden. På de avgörande punkterna är utskottet enigt i sin syn på vad som skett och vad som kunde ha gjorts bättre.