Merkel försöker rädda sig själv

Nu svänger flyktingpendeln även i Tyskland

Angela Merkel i Karlsruhe

Europas sista flyktingvänliga bastion är på väg att rämna.

Pressad av sitt eget parti och för att rädda sig själv vill Angela Merkel nu kraftigt minska flyktingströmmen till Tyskland.

Pendel är på väg att göra fullt utslag åt andra hållet.

Sverige gjorde sin helomvändning för några veckor sedan. Därefter valde många av de flyktingar som varit på väg till Sverige att stanna i Tyskland och bidrog ytterligare till att öka trycket på det land som hittills tagit emot flest flyktingar totalt.

Senaste tiden har Merkel stått under mycket starkt tryck från krafter i sitt eget parti att sätta ett tak på hur många flyktingar Tyskland kan ta emot. Hittills i år har det kommit nästan en miljon.

Fortfarande vägrar Merkel att sätta en siffergräns. Men inför partikongressen som inleddes i dag gick hon i går med på en kompromiss där hennes konservativa parti CDU och systerpartiet CSU enats om att antalet flyktingar måste reduceras väsentligt. Det ska ske med hjälp av ”effektiva metoder”.

I början av september uttalade förbundskanslern orden som fick många flyktingar att älska henne. ”Vi klarar det”, sa Merkel om flyktingströmmen.

Från öppna till stängda

I dag erkänner Merkel för första gången att det ändå finns nån slags gräns för hur många människor Tyskland kan ta emot.

– Ett fortsatt inflöde på nuvarande nivå skulle på sikt bli en alltför tung börda även för ett land som Tyskland.

Därmed är pendeln på väg att slå från vidöppna till nästan stängda dörrar även i Förbundsrepubliken.

Sverige gjorde sin helomvändning när man insåg att ingen hjälp skulle komma från övriga EU-länder. Förbundskansler Merkel verkar fortfarande bära på en förhoppning att få till ett system med bindande kvoter där flyktingarna fördelas solidariskt mellan alla 28 medlemsländer.

Detta trots att bara ett fåtal av de 160 000 flyktingar som EU redan fattat beslut om att omfördela fått komma till nya länder. Motståndet hos EU-länderna är kompakt trots att en klar majoritet sa ja.

Detsamma gäller Tysklands förslag om att EU ska ta emot uppemot en halv miljon flyktingar från Turkiet mot att turkarna ser till att få stopp på flyktingströmmen till Europa. Till och med Sverige har sagt tvärnej till den idén.

Makten på spel

När EU stått inför svåra utmaningar är det tidigare Tyskland som tagit ledarrollen. Så gjorde Merkel även i flyktingfrågan men här har hon inte alls haft samma förmåga att med tvång, argument eller pengar få andra att gå med på hennes linje. Tvärtom har ett flertal länder öppet revolterat mot Merkel.

När Merkel dessutom tagit mycket stryk på hemmaplan, särskilt från Horst Seehofer, CSU:s partiledare, har hon till slut tvingats backa även om det ännu inte handlar om en total kapitulation.

Om hon inte ändrat sig hade Merkel äventyrat sin unikt starka position i partiet och hos det tyska folket. Hon hade också satt på spel möjligheten att 2017 ställa upp för en fjärde period som förbundskansler.

Ingen tvekan om målet

I grund och botten är det mängden flyktingar som är orsaken till omsvängningen. När det kommer så många på en gång blir de praktiska problemen så stora att inte ens länder som Sverige och Tyskland, vars ledare vill ha ett generöst flyktingmottagande, klarar av att hantera situationen på ett bra sätt.

Ännu är det oklart vilka de ”effektiva åtgärder” är som Merkel vill använda. Ingen av de konkreta handlingar hon nämner stryper snabbt flyktingströmmen.

Bättre kontroll av EU:s yttre gränser har det talats länge om men inte mycket har hänt.

Att förbättra förhållandena för syriska flyktingar i lägren i Turkiet, Libanon och Jordanien är något alla EU-länder enats om men som kommer att ta tid att åstadkomma.

Men att målet även för Merkel är färre flyktingar råder det ingen tvekan om.

Följ ämnen i artikeln