Cameron tar strid mot extremism

Publicerad 2015-10-18

David Cameron.

Brittiske premiärministern David Cameron vill utrota "giftet" som extrema ideologier utgör i det brittiska samhället. Han lovar pengar men också att jaga dem som sprider extremism på nätet.

Regeringen satsar fem miljoner pund (cirka 64 miljoner kronor) till lokala initiativ, kampanjer och grupper som kämpar mot radikalisering.

"Det är viktigt att systematiskt konfrontera och utmana extremism och de ideologier som den bygger på, avslöja lögnerna och de destruktiva konsekvenser den lämnar i sitt spår", skriver premiärministern i ett uttalande.

"Vi måste kväva den i sin linda – stoppa hatet som sås i människors sinne och hindra tillförseln av det syre det behöver för att växa".

På måndag lägger den brittiska regeringen fram program för att bekämpa extremism. Där väntas närmare samarbete mellan internetoperatörer och polisen.

Premiärministern hänvisar till forskning från tankesmedjan Quillam Foundation som pekar på att Islamiska staten producerar 38 nya inlägg för online-publicering varje dag. De sprids på sociala nätverk och hemsidor till IS-sympatisörer världen över.

Planen ska motverka både "våldsbejakade och icke-våldsbejakade" extremism, stödja moderata röster och ta itu med segregation och utanförskap som kan vara grogrund för radikalism, heter det.

TT-AFP

Följ ämnen i artikeln