Stort utbrott av kräksjuka på flera turistorter

Publicerad 2015-07-31

Ving: Det är sommarkräksjuka

Flera turistorter utmed Svartahavskusten har drabbats av ett stort utbrott av kräksjuka.

För Linda Carlsson och hennes familj blev semestern en skräckupplevelse.

– Det var vidrigt. Folk spydde rakt ut på golvet, säger hon.

Förra veckan var Linda Carlsson, 38, tillsammans med sin familj på semester i Bulgarien. De bodde på Vinghotellet White Lagoon Beach i Balchik i norra delen av landet.

Hotellet har en stor pool som vetter ut mot Svarta havet.

– Vi kom dit på måndagen och fick ett jättefint rum, säger Linda Carlsson som kommer från Rydal i Marks kommun.

På dagarna badade de både i havet och i poolen. Men framåt slutet av veckan började det utveckla sig till en otrevlig upplevelse. På torsdagen blev flera av hotellets gäster sjuka.

– De kräktes rakt ut på golvet i restaurangen. Det var vidrigt, säger Linda Carlsson.

"En riktigt skräckvecka"

Hon beskriver att hotellet blev mer och mer snuskigt. I poolen låg spyor – och bajs. Sjukdomen spreds snabbt bland gästerna. Trots det fortsatte poolen vara öppen, något Linda Carlsson är kritisk till.

– Vi påpekade att det låg skit och spyor i poolen, men personalen gjorde inget, säger hon.

På fredagen insjuknande Linda Carlssons man Henrik. Två dagar senare Linda själv och döttrarna Josefin, 12, och Amanda, 10.

På söndagen reste de hem.

– Vi pratade med flera av de andra gästerna. Alla hade någon eller några i sällskapet som blivit sjuka. Det är bland det värsta jag varit med om. En riktigt skräckvecka, säger Linda Carlsson.

Flera orter drabbade

Det är inte bara gästerna på White Lagoon Beach som den senaste veckan blivit magsjuka. Turister och lokalbefolkning i Balchik har fått samma symtom – men även andra orter utmed Svartahavskusten är drabbade.

– Vi känner till detta. Enligt de prover vi tagit är det inte fråga om en smittkälla på hotellet. I stället är det, enligt våra läkare, ett virus som gått längs flera orter utmed kusten. Både lokalbefolkning och turister har blivit drabbade. Det är sommarkräksjuka, säger Barbro Holmberg, informatör på Ving.

Vings hotell i Albena, omkring fem kilometer från White Lagoon Beach, är också drabbat. Enligt resebolaget har ett 50-tal av deras resenärer insjuknat.

Men enligt Linda Carlsson är det långt fler än så av hotellets gäster som blev sjuka.

– Det måste röra sig om så många som 160 gäster, säger hon.

"Har extra städningar"

Tidigare denna vecka anlände nya gäster till White Lagoon Beach.

– Vi har skickat sms till dem om vad som förekommer. Vi har bett dem vara extra noga med handhygienen, säger Barbro Holmberg.

Ni överväger inte att stänga hotellet?

– Nej, det gör vi inte. Vi vidtar åtgärder på plats för att få bukt med problemet. Vi har extra städningar av hotellet och poolområdet, säger Barbro Holmberg.

Linda Carlsson har gjort en reklamation av resan, men Ving har ännu inte gjort någon återkoppling kring hur de bedömer möjligheterna till ersättning.

Följ ämnen i artikeln