Vd åtalas för grova mutbrott

Publicerad 2015-09-09

Vd:n för LO-förbundets kursgård lät sig, enligt åtalet, mutas med spa­bad och möbler.

Fackföreningen lurades att betala vd:ns 40­-årsfest, städning av villan och en lyx­-tv.

Totalt misstänks chefen ha bluffat till sig 660 000 kronor.

Vd:n åtalas för grovt tagande av muta under våren 2013 till mars 2014, för medhjälp till försvårande av skattekontroll under samma tidsperiod och trolöshet mot huvudman.

– Jag förnekar brott, har vd:n sagt i förhör.

Två byggföretagare åtalas för givande av muta, för att ha levererat spa­bad och möbler till villan och krävs på en miljon respektive 250 000 kronor i företagsbot.

Beordrade att hålla tyst

Den åtalade mannen var tidigare vd för LO-förbundets dotterbolag, en konferensanläggning utanför Stockholm.

Enligt Thomas Forsberg, kammaråklagare vid Riksenheten mot korruption, var det kursgårdens personal som slog larm till styrelsen om oegentligheterna.

– Då personalen ifrågasatte varför kursgården skulle betala vd:ns 40­-årsfest blev de mer eller mindre beordrade av vd:n att hålla tyst, säger Thomas Forsberg.

Vd:n förnekar mutor

Styrelsen inledde en internrevision som fann flera allvarliga brister.

Parterna nådde en förlikning och vd:n har betalat tillbaka en miljon kronor, men förnekar ändå att det rört sig om mutor. Han menar att festen varit bra för konferensanläggningen utan att kunna nämna någon kund som kursgården fått efter den.

Då vd:n beställde en bubbelpool till kursgården köpte han enligt åtalet två, behöll den ena själv och slog ihop beloppen på fakturan. Fackföreningen fick betala hela summan.

Vd:n har uppgett att han betalat spa­badet­ ett år efter leveransen.

”Otroligt elak”

Enligt fackföreningens ekonomichef och kursgårdens styrelseordförande anlitades en byggfirma för ombyggnation av kursgården. Vd:n ska ha uppgett en felaktig kostnadskalkyl och använt mellanskillnaden för egen del.

Det var en av orsakerna till att styrelsen inte upptäckte hans agerande, har styrelseordföranden sagt i förhör.

Enligt honom ska vd:n ha styrt personalen med järnhand och varit "otroligt elak".

Födelsedagsfesten i augusti 2013 med partybåt, mat, dryck, underhållning och hotellövernattning till en kostnad på 350 000 kronor, ska ha skett utan styrelsens vetskap. Vd:n har hävdat att festen var ett kundevent med värdefulla affärskontakter och har lämnat en fabricerad deltagarlista.

Den var en marknadsaktivitet med en väldigt personlig prägel, har han sagt.

Aftonbladet har sökt den åtalade mannens advokat.

Följ ämnen i artikeln