Partikamraterna röstar mot grekiska premiärministern

Publicerad 2015-07-15

Tsipras tror inte själv på sitt förslag

Mer än hälften av grekiska premiärministern Alexis Tsipras partikamrater hotar att rösta nej i dag till stödprogrammet som Grekland själva förhandlat fram. Tsipras erkänner att han inte tror på avtalet och motdemonstrationerna rasar utanför parlamentsbyggnaden.

Grekiska premiärminister Alexis Tsipras mötte stort motstånd i sitt eget parti när han i måndags kom överens med euroländernas ledare om ett nytt räddningspaket. Statsanställda gick på onsdagen ut en 24-timmars strejk mot de krav som ställs för att Grekland ska få nödlånen de behöver. Vid lunchtid kom rapporter om strejkare som symboliskt håller upp handbojor utanför grekiska parlamentet. Inne i byggnaden sitter ledamöterna som avslutade debatten strax efter lunch. Omröstningen väntas komma igång på seneftermiddagen och vid midnatt väntas parlamentet ha röstat igenom avtalet om ett tredje stödprogram för Grekland. På eftermiddagen hålls först ett krismöte med premiärminister Alexander Tsipras eget parti efter att det visat sig att större delen av de hotar att rösta nej skriver Reuters.

Tsipras avgår inte

Alexis Tsipras själv är kritisk till stödprogrammet men säger samtidigt att det är det bästa Grekland kan få enligt AP. I en intervju i grekisk tv på tisdagskvällen säger Tsipras att han inte kommer att avgå trots öppet missnöje mot honom.

– Jag kommer inte fly ifrån mitt ansvar, säger Tsipras.

Tsipras parti Syriza har 162 mandat i av det grekiska parlamentets 300. Mer än 30 av Syrizas egna har offentligt protesterat mot programmet de ska rösta om i dag skriver AP.

En av Greklands två ställföreträdande finansministrar, Nadia Valavani, sa upp sig innan parlamentsomröstningen på onsdagen skriver Reuters.

"... Det är omöjligt att fortsätta vara en medlem av regeringen," skriver Valavani i ett brev till premiärminister Alexis Tsipras som offentliggjorts. Valavani ansvarade för beskattning och tillsyn av privatisering och ska ha sagt upp sig eftersom hon menar att det tredje stödprogrammet styr Grekland in på en dödsvandring.

Bankerna kan öppna igen

Klockan 18 i kväll svensk tid uppmanar Greklands största fackliga organisation för statsanställda, ADEDY, människor att samlas på Syntagmatorget i Aten för att protestera. Då kommer också tunnelbanestationen att stänga tillfälligt på order av Atens polis.

Apotekare, arbetare i offentlig sektor och representanter för restaurangägare är några av de som väntas delta i protesterna skriver grekiska tidningen Ekathimerini på onsdagsmorgonen.

Det tredje stödprogrammet till Grekland på fem år väntas få godkänt i parlamentet i Aten någon gång kring midnatt svensk tid. Paketet ska vara värt 85 miljarder euro, ungefär 800 miljarder kronor. Utan Tsipras överenskommelse med euroländernas ledare i måndags riskerade de grekiska bankerna att snart kollapsa i avsaknad av kontanter skriver nyhetsbyrån AP.

Bojkottar Tyskland

När politikerna förhandlar växer ilskan hos grekiska folket. Aktivister uppmanar nu till en bojkott av tyska varor. Hashtagen #BoycottGermany hade på onsdagseftermiddagen använts mer än 30 000 gånger skriver BBC.

Inför parlamentsomröstningen meddelade Greklands finansminister att bankontoren i landet, som varit stängda i två veckor, kommer att vara stängda till torsdagen den 16 juli när röstningen är avgjord skriver Ekathimerini.

På måndag ska Grekland betala tillbaka 4,2 miljarder till Europeiska centralbanken. Landet har också obetalda skulder till Internationella valutafonden (IMF). Det tar omkring fyra veckor för pengar från nya stödlån att hamna i Grekland enligt AP. Stödprogrammet är inte heller någon garanti för att Grekland i framtiden inte kan tvingas lämna eurozonen skriver Svenska dagbladet.

Följ ämnen i artikeln