”En hel del som talar för förtal”

Publicerad 2012-11-14

Tryckfrihetsadvokaten: Har goda utsikter få rätt

Att hävda att något är ­fiktion duger inte som försvar.

Det anser tryckfrihetsadvokaten Percy Bratt, som säger att skaparna av ”Call girl” mycket väl kan ha gjort sig skyldiga till förtal.

– Det finns anledning att tro att det är Olof Palme som pekas ut i filmen, ­säger han.

Percy Bratt.

Har skaparna av ”Call girl” gjort sig skyldiga till förtal? Det tror Olof Palmes son Mårten Palme, som ­hotar att polisanmäla upphovsmännen.

Men regissören Mikael Marcimain och manusförfattaren Marietta von Hausswolff von Baumgarten hävdar att historien är uppdiktad och statsministerkaraktären fiktiv.

Det argumentet köper inte Percy Bratt, advokat specialiserad på tryckfrihetsfrågor.

– Man kan inte utesluta frågan om förtal genom att säga att något är fiktion. Om en person kan anses utpekad kan det vara förtal även om det handlar om en film eller roman som använder fiktionen som form, säger han.

”Finns anledning”

Själv tror han att Mårten Palme har goda utsikter att få rätt i en eventuell förtals­process.

– Jag har inte sett filmen, men med hänsyn till att det skildrar ett händelseförlopp där Olof Palme var statsminister och att man enligt vad jag hört lägger repliker i den här fiktive personens mun som Palme har yttrat, så tycker jag att det verkar finnas anledning att tro att det är han som pekas ut. Finns det då ingen skälig grund för uppgifterna så kan det mycket väl utgöra förtal av avliden, säger han.