Kungen: ”Vill inte att det står hur många korvar jag köpt”

Publicerad 2012-12-30

Kung Carl XVI Gustaf och hans familj får varje år omkring 18 miljoner kronor från staten, utöver kostnaderna för underhåll av slott, löner och andra utgifter.

Men kungen har ingen förståelse för de som vill veta vad hovet gör av sina pengar.

– Inte så att det ska stå hur många korvar jag har köpt i förrgår och så vidare, säger han i en intervju med SVT.

Kungen reagerade med viss förvåning på en av frågorna kring apanaget.

Det så kallade apanaget, riksdagens årliga anslag till Kungliga Hovstaterna, har länge varit föremål för diskussion – inte minst bland de som vill att monarkin avskaffas.

Liten insyn för den nyfikne

Förra året uppgick apanaget till 122 miljoner kronor, varav ungefär hälften användes till att sköta om de kungliga slotten och andra egendomar.

Av den resterande summan, 62,3 miljoner kronor, gick omkring 70 procent till löner för hovets personal. Resten, cirka 18 miljoner kronor, inrymmer kungahusets egna utgifter, bland annat för representation. Men den som är nyfiken på vad kungen och hans familj egentligen använder sina pengar till har inget att hämta. Hur den delen av apanaget  är nämligen hemligt. Och så ska det förbli – åtminstone om kungen får bestämma.

"Är full öppenhet i det här"

I en intervju med SVT avvisar kungen det ett år gamla förslag från riksdagsoppositionen som går ut på att kungahuset ska börja redovisa hur pengarna används.

– Jag tycker nog att det mesta är uppvisat. Det är bra att vi har den här diskussionen i media som visar att det är full öppenhet i det här, så jag tycker att det är fullgott, säger han till SVT.

Han hävdar att han inte har något emot öppenhet.

– Nej, men kanske inte så att det ska stå hur många korvar jag har köpt i förrgår och så vidare, men det kommer det nog inte att göra i framtiden heller, tror jag, säger han.

"Ska inte behöva redovisa varje inköp"

Hovets informationschef Bertil Ternert säger att ingen annan i Sverige behöver redovisa sina utgifter i detalj. Därför bör inte heller kungen behöva det, tycker han.

– Huvuddelen av alla kostnader är redovisade, inte på kronan men man ser storleksordningen. Ska han i sin roll som statschef behöva redovisa varje inköp han gör?

Är det inte rimligt med offentlig insyn i verksamheter som uppbär offentlig finansiering?

– Om vi tar vår statsminister så får han ju lön, men behöver inte redovisa hur den används. Skulle man kräva den redovisningen av kungen skulle han behövda redovisa varenda inköp han gör och det skulle bli ganska märkligt.