Vargforskaren: Ett typiskt beteende

Publicerad 2011-04-17

Vargattacken i Norrtälje långt ifrån unik - typiskt att en lös hund blir attackerad.

– Det här visar hur liten risk det är att människor attackeras. Hade vargarna velat skada kvinnan hade hon inte haft en chans.

Det säger Olof Liberg, samordnare för all vargforskning i Skandinavien.

Olof Liberg.

Är det vanligt att vargar attackerar på det här sättet?

– Ja, det här är typiskt beteende. En lös hund som attackeras. Vargarna blir helt fokuserade på hunden och det är som att de inte märker att människor är i närheten. Normalt är de annars mycket skygga för människor och kommer aldrig så här nära.

Hur ska man göra om man stöter på en varg på nära håll?

– Den här kvinnan verkar ha gjort en del rätt. Hon tjoade och skrek. Det är det man ska göra om man känner sig hotad. Skrika och vifta med armarna, gärna kasta en sten mot vargen. Man ska helt enkelt göra klart att man är en människa. De är naturligt skygga för människor.

– Det kvinnan gjorde fel var att hon hade hunden lös. Det bör man absolut inte ha om man bor i ett vargrevir.

Utgör vargar ett hot mot människor?

– I Sverige har vi inte haft någon vargattack där en människa skadats eller dödats i modern tid. Men det har hänt vid några tillfällen ute i världen. Fast då har det varit under väldigt speciella förhållanden. Det här fallet visar ju egentligen hur oerhört liten risken är för en människa att attackeras. Hade de här vargarna velat skada kvinnan hade hon inte haft en chans.

Hunden är borta, kan den ha överlevt?

– Jag gissar att detta var två av valparna som finns i det här området, de är så stora så här års att det är mycket svårt att skilja dem från vuxna djur. Är det så kan det tänkas att de ser lite mer lekfullt på hunden och i så fall skulle den kunna överleva. Men är det vuxna vargar är det med säkerhet död. De har en mycket stark känsla för revir och ser hunden som en inkräktare. Vargar skiljer inte på hundar och andra vargar.

Hur stora är de här vargarna?

– Hannarna väger upp mot 50 kilo. Honorna omkring 40 och valpar vid den här tiden på året 35-40 kilo. Så det är rejäla saker.

Finns det någon hund som kan stå emot en attackerande varg?

– Nej. En ensam hund mot en ensam varg har inte en chans, oavsett ras. Vargen är både snabbare och starkare. Det finns ett par olika raser av mycket stora hundar som de använder väldigt mycket i bland annat Rumänien för att vakta får. Då har man oftast flera sådana vakthundar och tillsammans kan de då stå emot vargar. Man prövar nu också detta på några håll i Sverige.

Olagligt låta hunden springa lös

Vid attacken i Bergshamra sprang familjens hund cirka 80 meter framför ägaren när vargarna tog den – vilket strider mot jaktlagen.

– Det finns inte ett koppeltvång, men hundar får inte springa lösa i skogen, säger Hans-Erik Carlström, stationsbefäl i Norrtälje.

– Indirekt innebär det att hunden måste vara kopplad, om man inte har sådan pli på hunden att den går fot när den är lös, förklarar han.