Frankrike kräver omedelbart Aleppo-möte i säkerhetsrådet

Publicerad 2016-11-29

Frankrikes utrikesminister kräver att FN:s säkerhetsråd omedelbart sammankallas till ett möte om situationen i Aleppo.

Den syriska miljonstaden är på väg att återtas av regeringsstyrkor efter att staden delvis kontrollerats av rebeller de senaste fyra åren.

Aleppo har de senaste månaderna utsatts för massiva bombanfall av syriskt och ryskt stridsflyg. 250 000 människor är fast i östra Aleppo, som kontrollerats av rebeller sedan 2012 och som står under belägring av den syriska regimen. Under den senaste offensiven har regimstyrkor intagit en tredjedel av området.

Den humanitära situationen i östra Aleppo är katastrofal.

Frankrikes utrikesminister Jean-Marc Ayrault kräver nu att säkerhetsrådet sammanträder, uppger Reuters.

Kan blockeras av Ryssland

– Vi behöver mer än någonsin få slut på striderna och tillåta humanitär hjälp att komma fram, säger han i ett uttalande.

Det ska dock mycket till för att ett möte i säkerhetsrådet skulle göra någon större skillnad för de hårt prövade invånarna i Aleppo. Ryssland, som deltar i kriget på den syriska regimens sida, är en av rådets permanenta medlemmar och kan därmed lägga in veto mot alla resolutioner. Det hände bland annat i oktober, när man blockerade ett förslag om vapenvila.

Bombningar har återupptagits

Efter en kortare paus återupptog syriskt och ryskt stridsflyg nyligen bombningarna av Aleppo, och de senaste två veckorna har attackerna mot staden varit intensiva.

Under tidigare anfall har civila drabbats hårt. Bostadshus, sjukhus och räddningspersonal har bombats.

LÄS OCKSÅ: När Aleppo faller jublar Putin och Trump