Miljardbot för Ungerns asylpolitik – Orbán rasar

TT-AFP

Publicerad 2024-06-13

EU-domstolen utfärdar böter i miljardklassen till Ungern för att landet ”avsiktligt kringgått” EU:s asyllagar.

Premiärminister Viktor Orbán rasar mot beslutet – och lovar att inte ge efter för EU:s ”utpressning”.

Ungern döms till att betala en klumpsumma om 200 miljoner euro, motsvarande drygt 2,2 miljarder svenska kronor. Därtill tillkommer en straffavgift på motsvarande drygt 11 miljoner kronor för varje dag landet fortsätter att bryta mot EU:s regelverk – med start i dag.

”Beslutet är upprörande och oacceptabelt. Vi kommer inte att ge efter för Brysselbyråkraternas ekonomiska utpressning”, kommenterar Orbán i ett Facebookinlägg.

Domen kommer sedan EU-kommissionen dragit Ungern inför rätta för sin vägran att låta skyddssökande söka asyl i landet.

”Allvarlig kränkning”

Redan i december 2020 slog EU-domstolen fast att Ungern inte följt unionens lagstadgade procedurer för asylsökande och att landet utvisat migranter på illegala grunder. Då hade regeringen i Budapest precis infört en lag som innebar att migranter eller flyktingar som kom dit för att söka asyl skulle behöva genomgå ytterligare en process först – i ett grannland.

Nu döms Ungern för att inte ha vidtagit adekvata åtgärder sedan domslutet 2020.

Ungerns underlåtenhet att följa EU-policyn utgör en ”aldrig tidigare skådad och extremt allvarlig kränkning av EU-lag”, uppger EU-domstolen i ett uttalande. Landet underminerar solidaritetsprincipen och ansvarsfördelningen mellan unionens medlemsländer, hävdar de vidare.

Byggt stängsel

Den ungerske premiärministern Viktor Orbán har det senaste årtiondet varit en högljudd kritiker av EU:s flyktingpolitik och lett det östeuropeiska motståndet mot flyktingkvoter för EU-länderna.

Orbán och hans nationalistiska regeringsparti Fidesz har anklagat migranter för att hota den ”europeiska kristna civilisationen” och byggt ett långt stängsel längs landets södra gräns för att hindra asylsökande från att ta sig in i landet.

Parallellt har regeringen i Budapest systematiskt avvecklat landets demokratiska institutioner, vilket mötts av kritik från EU och en rad rättsorganisationer.