17-åring döms för mordbranden i Nässjö

Uppdaterad 2021-07-10 | Publicerad 2021-07-09

Efter att ha blivit trakasserad på en buss och ofredad i sitt hem brändes Inger Åsén till döds i sitt hus i Anneberg utanför Nässjö.

I dag dömdes en 17-årig pojke till fyra års sluten ungdomsvård för mord och mordbrand.

– Jag hoppas att det inte blir ett överklagande så man kan komma vidare, säger sonen Göran Björklund.

Den 17-åriga pojken har medgett att han tände eld på huset, men hävdar att han inte visste att kvinnan var där. Den rättspsykiatriska undersökningen visade att pojken inte lider av någon psykisk störning.

Han dömdes därför till maxstraffet för sluten ungdomsvård – fyra år.

Åklagaren Heléne Thomasson beskriver domen som välskriven och i linje med sina yrkanden.

– Det är viktigt att tingsrätten gått på vad som motsvarar livstid för en vuxen person.

Två kamrater till 17-åringen döms för att ha tittat på utan att ringa 112 eller på annat sätt hämtat hjälp, vilket är ett brott mot lagen för skydd mot olyckor. Duon döms även för ofredande.

Larmade polis tre gånger

Det var i februari som Inger Åsén var på väg hem efter att ha varit och handlat. Vid resecentrum mötte hon ett gäng ungdomar som hoppade på samma buss.

Ungdomsgänget satte sig längst bak i bussen och började kasta snus och skräp mot henne. När hon hoppade av vid sin busshållplats följde ungdomarna efter. Hon blev förföljd, spottad på och attackerad med snöbollar.

Inger kunde ta sig hem och slå igen dörren efter sig.

Men strax senare såg hon hur samma ungdomar var i hennes trädgård. De förstörde en altandörr, kissade på huset, skrek och kastade in saker i hemmet.

Inger blev livrädd och larmade polisen tre gånger. De lovade att dyka upp, men ingen kom.

Åtta minuter efter det sista larmsamtalet stod Ingers hus i brand. Det blev hennes död.

Sonen: ”Så jävla onödigt”

Ingers son, Göran Björklund, har berättade i samband med åtalet att han är besviken på att tragedin inte kunde undvikas.

– Det som jag har reflekterat över är att polisen vetat om det här under eftermiddagen, men att ungdomarna inte blev avbrutna där. Jag tycker att det känns så jävla onödigt att det här hände, sa han till Aftonbladet då.

Domen var väntad, men det känns skönt att straffet blev kännbart, säger Göran Björklund nu, strax efter att domen meddelats.

– Jag hoppas att det inte blir ett överklagande så man kan komma vidare, säger han.

Huset i Anneberg började brinna i februari tidigare i år.

Följ ämnen i artikeln