Semesterön nära flockimmunitet: Folk firar

Uppdaterad 2021-03-15 | Publicerad 2021-03-14

Den portugisiska semesterön Corvo har snart vaccinerat hela sin befolkning.

Nu råder det feststämning på ön som har 400 invånare, en läkare och två sjuksköterskor.

Det firas i det portugisiska ösemesterparadiset Corvo i dagarna. Det efter att den lilla ön, som är en del av ögruppen Azorerna, är nära att nå flockimmunitet för sin befolkning, skriver The Guardian.

– Det är en stämning av firande på Corvo. Från och med nu kommer vi att känna oss säkra, säger Antonio Salgado, öns enda läkare.

Hittills har cirka 85 procent av öns befolkning fått två vaccinsprutor, 95 av dem har fått sin första spruta. Experter tror att flockimmunitet kan nås när omkring 70 procent av en befolkning är vaccinerad, även om det är osäkert och beror på hur effektivt skydd vaccinen ger.

Först i Europa

Läkaren uppskattar att samtliga av öns 400 invånare kommer att vara vaccinerade i slutet av månaden. Med det blir man det första territoriet i Europa vars befolkning har ett fullt skydd och en möjlig flockimmunitet mot covid-19, enligt Gustavo Tato Borges, som leder en kommission mot pandemin på Azorerna.

– Vad jag känner till så är det här det första lokalsamhälle i Europa som har en process av det här slaget, där man genomfört en massvaccination i en hel befolkning, säger han till Público.

Myndigheterna på Azorerna har beslutat att alla från 16 år och uppåt ska vaccinera sig på Corvo. Ön, som på turistsajter beskrivs som en isolerad och avlägsen ö med stor charm och hjärta har ett enda hälsocenter med en läkare och två sjuksköterskor.

Oron stor bland invånarna

När pandemin bröt ut var oron därför stor bland de boende på ön.

– Människor kände sig bekymrade, nu känner de sig lugnare, säger Jose Manuel Silva, en ledande lokalpolitiker på ön, till Público.

Ögruppen Azorerna ligger mitt i Atlanten, 160 mil utanför Portugals kust. Corvo är den minsta och mest avlägsna av de nio öarna.

Den klippiga ön erbjuder framför allt hajking och fiske och är sannolikt en uppskattad destination för fågelskådare med sina 400 fågelarter.

PODD Pandemin och moralen

Aftonbladet Daily med Kalle Grill, docent i filosofi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln