Kriminalvården: Har funnits radikalisering i svenska fängelser

Publicerad 2015-02-17

Kriminalvården har tvingats förflytta interner på svenska fängelser för att undvika religiös radikalisering.

– Det har hänt att vi fått flytta individer, säger Kriminalvårdens säkerhetsdirektör Per Westberg till Svenska Dagbladet.

Omar el-Hussein, som misstänks ligga bakom terrordåden i Danmark hade nyligen släppts ur fängelse.

Enligt bekanta hade han innan fängelsestraffet inte visat några tecken på att ha radikaliserats. Uppgifterna väcker nu frågor om religiös radikalisering i fängelsemiljö och Kriminalvården följer nu noga händelserna i grannlandet.

Enligt Per Westberg finns i nuläget inga radikala religiösa grupperingar i svenska fängelser – men problem med radikalisering har tidigare uppstått.

”Splittrar oönskade konstellationer”

– Till en viss del handlar det om att vi splittrat grupper på grund av att det funnits en radikalisering, säger han till SvD.

– Men vi splittrar oönskade konstellationer utifrån att dessa kan påverka anställdas, klienters och samhällets säkerhet. Inte enbart för att det sker en radikalisering, fortsätter han.

Det gemensamma EU-samarbetet RAN, Radicalisation Awareness Network utgör sedan 2007 riktlinjerna för hur Kriminalvården jobbar för att upptäcka radikaliserade grupper i fängelser.

Men även Kriminalvårdens egna underrättelsetjänst bedriver verksamhet.

– Vi har en underrättelseverksamhet som blir kunskapsbärande, det arbetet är våra muskler, säger Per Westberg, till SvD.