Nya Mars-färjan Orion provskjuts

Uppdaterad 2014-12-05 | Publicerad 2014-12-04

Rymdfärjan Orion ska för första gången upp i rymden.

Denna gång obemannad.

Om allt går som det ska kan den om 15 år åka hela vägen till Mars.

Nedräkningen har börjat.

I dag var tanken att  rymdfärjan Orion skulle ta sitt första kritiska steg – och åka på sin jungfruresa upp till rymden från Cape Canaveral i Florida, USA. Men efter flera försök bestämde Nasa sig för skjuta upp rymdfärden till i morgon.

Tanken är att Orion i framtiden ska nå hela vägen till Mars med en hel besättning år 2030.

Efterträder Apollo

På den första testflygningen är den dock obemmanad. Rymdskeppet skickas iväg med hjälp av en Delta IV-raket. Sedan kommer Orion avfyra raketsystemet.

Det blir en resa på två varv runt jorden på bara fyra timmar.

Färjan kommer åka på drygt 5800 kilometers höjd, 15 gånger högre än den internationella rymdstationen.

Under tiden ska Nasa testa många av färjans mest kritiska system kopplat till säkerhet, däribland värmeskölden som ska klara mer än 2200 grader celsius.

Orion är det första rymdskeppet som har byggts för att åka med en besättning i de avlägsna delarna av rymden sedan Apollo. Den är byggd att åka längre bort än någon annan människa tidigare har åkt, långt bortom månen.

Ska leda till Mars

Orion kommer därmed att öppna för rymdresor mellan månen och Mars. Och en dag är förhoppningen att människan ska gå på den röda planeten.

En av Orions första uppdrag blir att tillsammans med astronauter utforska en astroid, som kommer att placeras i en stabil bana runt månen med hjälp av en robotfarkost. Där kommer astronauterna testa ny teknik som kan hjälpa Nasa i framtiden för att kunna skicka tunga laster till Mars i förväg. Men det blir först under 2020-talet.

Efter Orions två varv runt jorden i dag är tanken att resan ska få ett abrupt slut – och landa i Stilla havet utanför Mexicos kust med hjälp av flera fallskärmar.

Lanseringen har varit försenad på grund av att vinden på marken överstiger de fastställda gränserna och har skjutits upp till i morgon. Aftonbladet sänder uppskjutet av Orion live.

Följ ämnen i artikeln