Succé för Pajalas första Pridetåg

Uppdaterad 2018-07-25 | Publicerad 2014-07-05

PAJALA. Pajala förvandlades till en euforisk kärleksfest på lördagen.

Över 800 personer gick i Tornedalens första Pridetåg – i en by med 2 000 invånare.

– Det här är för alla bögar och flator som inte vågat, säger Mikael Niemi, författare.

Tusentals människor trängs på Pajala torg. Alla vill få en glimt av dem. I dag är det de som är huvudattraktionen – barnfamiljer, gruvfackpampar och hockeylag – alla i en enda regnbågsfärgad röra. Och även om paraden inte börjat än är det många som hunnit bli berörda av stämningen.

– Äntligen. Vi har längtat. Det här är vad vi behöver, säger besökaren Astrid Forsberg.

Jubel övergår i tårar, och så jubel igen när Tornedalen Prides talare går upp på scenen.

– Vi skriver historia i dag. För några månader sedan hade vi inga flaggor, ingen styrelse, ingenting. Nu står vi här och ska hålla Tornedalens första Pridefestival. Jag är mållös, säger Andreas Jakopsohn, styrelseledamot i Tornedalen Pride.

Succén: ”Helt fantastisk”

Det har varit en nervös väntan inför festivaldagen. Folk har fnyst och skrattat. Affischen som hängt på torget för att informera om paraden har rivits ned flera gånger.

– Det är klart vi har varit oroliga. Jag har inte vågat tro. Tänkt, vad händer om ingen kommer? säger Andreas Jakopsohn.

Men oron övergår snart i en euforisk glädjefest. Över 800 personer ansluter sig till Pridetåget som ringlar sig igenom den lilla byn. Vid sidan av står marknadsbesökare och tittar på. Någon skrattar, andra ser ut att vilja dras med i vimlet – de flesta begrundar i tystnad.

”Ropen skalla. Kärlek åt alla!”

– De säger att vi var 850 personer. Det är helt fantastiskt. Jag känner alla känslor på samma gång nu, men framför allt känner jag kärlek till alla bögar, flator, intersexuella, queerpersoner, transpersoner och heteros där ute. Jag älskar alla och vill tacka alla som kom hit, säger arrangören David Forsberg innan paraden kulminerar i en stor fest utanför Pajala tingshus.

Festival bojkottades

Pajala marknad drar 40 000 besökare per år. Beslutet att anordna ett pridetåg under samma helg har rört upp känslor. Kommentarsfälten på lokala tidningar har fyllts med hatiska kommentarer och nyligen bojkottades festivalen av företagarnas ordförande.

Sista smällen kom i fredags. Då spreds bilder på en tröja med trycket ”Det var bättre förr. När män var män, kvinnor var kvinnor och fikus en krukväxt”, som enligt lokala medier sålde som smör i solsken.

Höll brandtal

När Aftonbladet besöker marknadsståndet är tröjan borta. Först får vi veta att den sålde slut, sen förklarar försäljaren att man plockat bort den för att det blev ”för mycket tjafs”.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Det är inte bara homofobi, det är människofobi. Det visar ju varför vi behövs, säger Andreas Jakopsohn.

Författaren Mikael Niemi var hederstalare under lördagens pridefestival.

– Fördomarna finns kvar där ute. Inte minst mot machomännen. Men vi män har makt. Vi måste inse det och dela med oss. I dag har vi visat att Pajala är öppet för alla typer av människor. Ingen ska behöva kallas flatjävel eller bögjävel i våra skolkorridorer.

Följ ämnen i artikeln