Alla dina kontakter på nätet ska sparas

Publicerad 2012-03-19

Riksdagen röstar om datalagringslagen på onsdag - träder i kraft i maj

Från och med den första maj ska alla dina kontakter på internet registreras och sparas.

Storebror ser dig - snart mer än du anar.

På onsdag klubbas den nya datalagringslagen igenom i riksdagen.

Och redan i maj börjar telebolagen spara dina alla dina kontakter på internet.

Den nya datalagringslagen är en anpassning av svensk lag efter ett sex år gammalt EU-direktiv som Sverige är skyldigt att följa. I korthet innebär lagen att alla dina kontakter på internet från och med den första maj i år ska registreras och sparas.

Det handlar om uppgifter om vem du har kontakt med, var ni befinner er och vilken typ av nätkontakt det handlar om.

Informationen ska lagras av operatörerna i ett halvår för att underlätta polisutredningar, bland annat mot organiserad brottslighet.

IP-nummer sparas

Rent konkret innebär det att operatörerna blir skyldiga att lagra uppgifter om vilka ip-nummer som har kontakt med varandra. Annorlunda uttryckt: Vilka mobiltelefoner och datorer som har kontakt med varandra på nätet.

Den här informationen sparas redan i viss omfattning. Den behövs bland annat till de samtalslistor vi får tillsammans med räkningarna.

Men genom datalagringslagen blir operatörerna blir genom lag tvungna att lagra uppgifterna i ett halvår.

Vad som sägs i kontakterna, eller vilka sajter vi besöker, kommer däremot inte att sparas.

Bordlagd ett år

Socialdemokraterna och regeringspartierna är överens den nya lagen. Den skulle egentligen egentligen ha antagits redan förra året , men försenades ett år efter en så kallad minoritetsbordläggning.

Lagen har varit en politisk stridsfråga i flera år. Några kritiker hävdar att den innebär en integritetskränkning. Andra anser den tandlös, eftersom polisen i praktiken inte vet vilka personer som haft kontakt.

79 miljoner i böter

Medlemsländerna är tvungna att följa EU:s direktiv. Att lagstiftningen försenats innebär att Sverige tvingas böta cirka motsvarande 90 000 kronor om dagen sedan 2010. Totalt kommer förseningen att kosta runt 70 miljoner kronor.