Nu börjar den riktiga matchen

Publicerad 2012-04-10

NEW YORK. Nu är det klart.

Efter Rick Santorums avhopp kan huvudmatchen börja.

Och den kommer att stå mellan Barack Obama och Mitt Romney.

Aftonbladets korrespondent i New York, Per Bjurman.

Att Mitt Romney blir det republikanska partiets presidentkandidat har i princip varit klart i över en månad – om det inte varit klart ända sedan det första nomineringsvalet i Iowa..

Han har en i det närmaste ointaglig ledning i antal delegater – och hängivet stöd av hela partietablissemanget.

Men när Rick Santorum – som förmodligen insåg att loppet var kört när det började blåsa motvind till och med i hemstaten Pennsylvania – nu meddelat att han avbryter sin kampanj är det primärvalet över också i praktiken.

Santorum var den ende verklige utmanaren och vägen till nomineringen ligger öppen för Romney.

Ja, han behöver fortfarande vinna ytterligare fem hundra delegater och ja, såväl Ron Paul som Newt Gingrich är i en eller annan mening kvar i valrörelsen, men de har ingen chans att skaffa tillräckligt mycket delegater för att eventuellt kunna påverka valplattformen vid konventet i Tampa i augusti.

Det betyder att den riktiga valrörelsen – själva slaget om Vita huset – börjar nu.

Ännu så länge har president Obama övertaget i den matchen, han leder alla opinionsmätningar som gjorts den senaste månaden.

Men får det republikanska partiet bara röka lite fredspipa efter sin rekordartat smutsiga primärval, och sedan sluta leden, kommer avståndet garanterat att krympa.

Det kan förefalla otroligt att sådana som Gingrich och Santorum skulle kunna sluta upp bakom Romney efter allt som sagts och gjorts under de gångna fyra månaderna, men vänta bara.

När den gemensamma fienden heter Barack Obama har det konservativa USA garanterat inga problem att enas.

Vi får hålla i hatten.

Det kommer att bli riktigt hårt nu...