I dag fick kidnapparna sin dom

Publicerad 2012-05-29

Parastou Namdar, 23, och Elias Vecalius, 26.

Parastou Namdar, 23, och Elias Vecalius, 26, har i dag fått sina domar för att ha kidnappat den 25-årige Uppsalastudenten.

De har båda dömts till åtta års fängelse för människorov.

25-åringen hölls kidnappad i åtta dagar i ett hus Robertsfors i Västerbotten. Här letar polisens tekniker bevis i fastigheten.

De tre åtalade personerna är Parastou Namdar, Elias Vecalius och en man ”husägaren”, 26 år. Den ende som erkänt är den 26-årige husägaren. De andra två har under hela rättegången nekat till brott. När tingsrättens förhandlingar avslutades 2 maj begärde de båda att bli frisläppta.

Fängelsestraff

Domen som kom under tisdagen dömer Parastou Namdar och Elias Vecalius till åtta års fängelse vardera för människorov. Tingsrätten bedömer att kidnappningen genomfördes för att utpressa Uppsalastudentens familj. I domen skriver rätten att läkarstudentens förklaring om att Uppsalastudenten beställt sin egen kidnappning är "verklighetsfrämmande". Rätten skriver vidare att de anser att det är svårt att se vilken nytta studenten skulle ha av det.

Eftersom Uppsalastudenten sövdes ner och fördes bunden bort till ett utkylt hus anser tingsrätten att det är uteslutet att det rörde sig om något annat än kidnappning.

Utpressning och stöld

Tingsrätten bedömer även att de ska betala 132 300 kronor i skadestånd till den kidnappade studenten. Utöver detta har båda dömts för utpressning och stöld.
I höstas försökte Parastou Namdar och tvinga en man att köpa Elias Vecalius bostadsrätt. De ska även ha stulit ett stort antal cyklar i Malmö och Lund. Syftet med dessa brott var att få pengar till kidnappningen av Uppsalastudenten.

Dagens dom gäller inte den 26-årige husägaren, utan den kommer att meddelas senare.

"Logiskt att överklaga"

Elias Vecalius försvarsadvokat, Bengt-Göran Hugosson säger till Aftonbladet att han inte är nöjd med domen.

– Jag tycker att tingsrätten gjort en felaktig bedömning, det är ord som står mot ord. Vi tycker att tingsrättens värdering är felaktig. Vi tycker inte att det är rimligt att fälla honom efter de bevis som finns, säger han till Aftonbladet.

Hugosson utgår från att hans klient vill överklaga domen.

– Jag har inte pratat med honom än, men han nekar till att han begått brottet. Men det är min klient som måste fatta det beslutet, men allt förnuft och logik talar väl för det.

Advokaten säger att Elias Vecalius har påverkats av tiden i häktet:

– Han mår väl som man mår efter att ha suttit i fyra veckor i häktet i väntan på dom, det har varit himmel eller helvete. Han har naturligtvis haft förhoppning att bli försatt på fri fot, säger han. 

Sövdes ner

Kidnappningen genomfördes under natten mot den 29 december förra året. De tre åtalade förde då bort den 25-årige studenten, från hans lägenhet i Uppsala. Syftet var, enligt åklagaren, att pressa familjen på stora summor pengar.

Studenten sövdes ner med sömnmedlet Stilnoct som han fick i sig via en köttfärspaj. Sedan fördes han till ett hus utanför Robertsfors i Västerbotten där han hölls fången fram till 4 januari då han hittades av polis.

Nekar till anklagelserna

Under rättegången i Uppsala tingsrätt har Parastou Namdar sagt att kidnappningen var en överraskning för 25-åringen. Men hennes expojkvän, Elias Vecalius, gav en annan förklaring.

Uppsalastudenten, vars far är affärsman, beställde sin egen kidnappning för att bräcka en rivaliserande företagarfamilj i hemstaden Linköping. Tanken var att han skulle bli lika känd som Sibachefen Fabian Bengtsson som var en "nolla" innan han kidnappades 2005.

– Jag är pr-konsult, sade läkarstudenten inför förbluffade åhörare i rätten.

Aftonbladet har sökt Parastou Namdar advokat för en kommentar.