Hästkött innehöll förbjudet läkemedel

Publicerad 2013-04-16

– Kan skada människors benmärg

Maten som gjorts på hästkött innehöll hästläkemedlet Fenylbutazon.

Medlet används mot inflammationer i hästar och är förbjudet i mat då det misstänks orsaka skador på människors benmärg.

– Vi kan inte säga var den säkra nivån ligger, säger veterinären Eva-Lander Persson som utrett hästköttet för EU-kommissionen.

På tisdagen släppte Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, EFSA, resultatet av den EU-omspännande DNA-analys som gjorts på livsmedel som misstänkts innehålla hästkött.

Resultaten visar att köttet innehåller spår av den i livsmedel förbjudna substansen fenylbutazon. Enligt Läkemedelsverket får ämnet inte användas i djur som ska bli mat då ingen godkänd lägsta-nivå finns.

Skador på benmärg

Misstänkta effekter av medlet är cancer och skador på benmärg och stamceller.

– Vi står fast vid åsikten att vi inte kan hitta en säker gräns, därför ska inte konsumenterna riskera att få i sig den, säger veterinären Eva Lander-Persson på Läkemedelsverket som arbetat med att utvärdera riskerna med Fenylbutazon för människor. Enligt Lander-Persson är forskningen kring medlet bristfällig, men har visat på skador på människors benmärg:

– Det man såg på patienter som fick anemi – det är störningar i benmärgen. Det var väldigt ovanligt, en på trettio tusen, men vi vet inte mekanismerna eller doserna.

Ny hästspårning

Hur hästkött med fenylbutazon hamnat i EU-medborgarnas mat vet inte EU-kommissionen som beställt kartläggningen än. Alla hästar har ett pass där veterinärer ska fylla i eventuell användning av livsmedelsförbjudna läkemedel.

Enligt EU-myndigheten EFSA som utrett frågan är halterna låga och riskerna för att drabbas av skadliga effekter små. Trots det föreslår myndigheten ett nytt identifieringssystem för hästar i hela Europa för att göra systemet säkrare.

– Risken att få i sig det är väldigt låg men vi kan inte säga var den säkra nivån ligger, säger Eva-Lander Persson som menar att dagens regelverk är tillräckligt – om det följs.

– Det kan nog vara både fusk och misstag. Problemet med hästar är att de både är livsmedelsproducerande djur och husdjur. Men det kan ändras under hästarnas liv.