”Vi ser en skrämmande utveckling”

Publicerad 2013-04-23

Bankappar, facebook, instagram, twitter och mailen.

I dag är det inte ovanligt att man har sitt hela liv i mobilen.

Fram till i dag har man hört ganska lite om skadlig kod i just smartphones men det håller på att förändras radikalt.

– Vi ser en skrämmande utveckling där ny skadlig kod ökar med flera hundra procent varje år, säger David Jacoby säkerhetsexpert på Kaspersky Lab.

Smartphones är som en liten dator som vi bär med oss överallt. Att vår dator hemma skulle drabbas av virus och skadlig kod är vi väldigt medvetna om. Men hur är det egentligen med våra mobiler? Finns det skadlig kod som kan komma åt våra uppgifter även i mobilen?

– Ja det gör det. Samma typer av virus, skadlig kod, bakdörrar och annat som kan drabba din dator kan även finnas i mobilen, men än så länge inte alls i samma utsträckning, säger David Jacoby säkerhetsexpert på Kaspersky Lab. .

”En skrämmande utveckling”

Har ni sett en ökning av skadlig kod för mobiler?

–  Vi ser en skrämmande utveckling där ny skadlig kod ökar med flera hundra procent varje år.

Varför hör man inte mer om det?

– Än så länge finns det inga enkla sätt att komma åt många mobiler på en gång och det krävs att användaren aktivit laddar ner någon fil eller besöker en sida. Men det är en tidsfråga till någon knäcker ett sätt att infektera stora mängder av mobiler på en gång.

När det gäller våra vanliga datorer så är rådet att använda ett antivirus-program och att uppdatera programmen. Finns det virusprogram även för mobil?

– Ja det gör det. Men det är inte alltid så lätt att uppdatera programvaran, i bland är det till och med så att du köper en helt ny mobil men mjukvaran är gammal och din operatör inte har möjlighet att säkerhetsuppdatera den. Då kanske man sitter med en mjukvara som är flera år gammal och på den tiden kan det ha hänt mycket.

”Större risk att du tappar den”

Finns det andra saker att tänka på, hur är det till exempel med att surfa på trådlösa nätverk?

– Det finns såklart en risk. Om du har ett trådlöst nätverk hemma som din mobil automatiskt kopplar upp sig mot så skulle någon kunna skapa ett likadant nätverk som din mobil då skulle koppla upp sig mot. Men hur stor är egentligen hotbilden att någon skulle göra det? Då är det nog större risk att du tappar din mobil.

Hur är det med apparna är de säkra?

– Det är mer kontrollerat nu och apparna är kollade innan de går att köpa men självklart blir det i bland missar.

Hur är det med lösenorden när vi har konto på flera olika enheter, blir det en säkerhetsrisk?

– Har man till exempel  facebook både i dator, mobil och på en surfplatta, så kanske man inte orkar byta hela tiden. Så funkar vi människor. Blir det för jobbigt struntar vi i det. Så visst det kan bli en risk.

Hur ser du på framtiden, kommer vi se en ökning av skadlig kod i mobiler?

– Ja, det är jag helt övertygad om både i surfplattor och mobiler.

Följ ämnen i artikeln