Verklighetens Da Vinci-kod kan vara nära lösning

Publicerad 2013-07-09

Forskare är 600 år gammal gåta på spåren

Generationer av forskare har stirrat sig blinda på det mytomspunna Voynich-manuskriptet – verklighetens Da Vinci-kod.

Nu kan sanningen bakom bokens mystiska innehåll vara nära.

– Det vi nu kan bevisa är att det är mer likt ett språk än vi trodde, på flera olika nivåer, säger forskaren Marcelo Montemurro, forskare vid universitetet i Manchester till TT.

Voynich-manuskriptet är en uråldrig bok med ett obegripligt språk och svårtydda illustrationer. Ett bortglömt språk? En krypterad skrift? Nonsens? Texten har i alla år förbryllat forskare. Ingen vet vem författaren bakom boken är och den titellösa skriften fick sitt namn efter den polsk-amerikanske antikvitetssamlaren Wilfred Voynich, som ägde den i början på 1900-talet. Han fann boken i en kista med gamla dammiga böcker i ett kloster i norra Italien och ägnade sitt liv åt att försöka tyda den. Han dog utan att ha kunnat urskilja ett enda ord.

Illustrerad med märkliga växter och stjärntecken

Den runt 240 sidor långa boken är skriven i ett skriftsystem med runt 40 olika tecken – som ingen hittills har känt igen. Nästan varje sida är fantasifullt illustrerad med bland annat blommor och andra växter som inte har återfunnits i verkliga livet. De enda bilderna som säkert kan tolkas är bilderna på våra stjärntecken.

Nu har Montemurro och hans argentinska kollegor, med en studie publicerad i tidsskriften Plos One, kommit ett steg närmre att knäcka den 600 år gamla gåtan.

Texten är inte en slump

Med statistiska metoder har de tagit fram vilka ord som är mer meningsbärande än andra. De fann att orden används på ett sätt som liknar ett riktigt språk. Strukturen stämde också överens med befintliga språk. De kan alltså konstatera att texten inte kommit till av en slump.

Vad texten vill säga kan fortfarande inte bevisas, men forskarna kämpar vidare.

– Varför ville författaren gömma budskapet? Är det ett unikt exemplar eller ville en viss grupp människor dölja vissa kunskaper? Det dyker upp många frågor, och de största experterna har misslyckats med att avkoda den. Det har blivit ett mysterium och en utmaning som triggar vår fantasi, säger Montemurro till TT.