Drottning Elisabeth stoppade lagförslag

Publicerad 2013-01-16

Tidigare hemligt dokument avslöjar monarkens makt

Drottning Elisabeth II och Prins Charles kan stoppa engelska lagförslag.

Det avslöjas i tidigare hemligstämplade papper som nu offentliggjorts.

– Det här öppnar upp ögonen för alla som trodde att drottningens roll bara var cermoniell, säger liberaldemokraten Andrew George till The Guardian.

Uppgifterna om kungafamiljens långtgående makt över engelsk lagstiftning har kommit upp i ljuset efter en 15 månader lång domstolsstrid. Studenten John Kirkhope krävde att få läsa det 30-sidor långa dokumentet, som i detalj förklarar när Drottning Elisabeth II respektive Prins Charles ska rådfrågas om lagförslag. Domstolen dömde till Krihopes fördel – och nu visar ytterligare undersökningar att minst 39 lagförslag har passerat kungafamiljen innan de tagits upp i parlamentet, skriver tidningen The Guardian.

Rätt att anfalla

Lagförslagen som tvingats passera det kungliga nålsögat har rört allt från underhållbidrag till identitetskort – men även lagar med direkt effekt på drottningens privata ekonomi har parlamentsledamöterna, enligt dokumentet, tvingats ta till Buckhingham Palace för godkännande.

Drottningen har haft vetorätt på vissa lagförslag – en rätt som hon även utnyttjat.

1999 stoppade drottningen ett lagförslag som ville ta bort monarkens makt att auktorisera militära anfall – i det här fallet på Irak. Istället ville parlamentsledamoten överföra makten till parlamentet, skriver The Guardian.

Kräver insyn

Det stoppade lagförslaget har mött starka reaktioner.

– Det visar att de kungliga spelar en mycket mer aktiv roll i den demokratiska processen än vi trodde och vi behöver en större insyn i parlamentet så att det utreds om dessa befogenheter verkligen är lämpliga, säger liberaldemokraten Andrew George till The Guardian.

I det engelska parlamentet krävs förvisso en kunglig sanktion för att lagförslag ska antas – men i praktiken är detta en cermoniell makt som utövas på inrådan av premiärministern och övriga ministrar i regeringen.

I det hemliga dokumentet varnas parlamentsledmöterna för att deras lagförslag kan komma att ändras om Drottning Elisabeth II eller Prins Charles samtycke inte har inhämtats.