EU-attack mot pepparkakan
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-21
Larm från Italien: Skadar levern
Och det hände sig vid den tiden att från premiärminister Prodi utgick ett påbud att hela EU skulle ...
... sluta äta pepparkakor.
Jo, italienarna menar allvar.
Attacken mot den svenska pepparkakan sprids nu från Italien via EU:s system för varning om hälsofarlig mat, Rapid Alert System for Food and Feed.
Och då är det allvar.
Systemet används när ett EU-land till exempel hittat cancerframkallande mögelgift i iranska pistagenötter, dödligt kvicksilver i dansk svärdfisk eller farlig salmonella i tyskt kött.
Har en poäng
Nu har italienarna hittat kanel i svenska pepparkakor.
Och i kanel finns kumarin.
Och kumarin kan, där har italienarna en poäng, skada levern.
Svenska Livsmedelsverket – som vanligtvis är ytterligt noga med att ta dylika larm på allvar – tar dock den kryddiga julkakan i försvar. Man skyller larmet på att gränsvärdena är för låga.
Måste äta mängder
Jan Sjögren, enhetschef vid myndigheten, säger till TT:
– Man måste äta jättemycket pepparkakor för att ens komma
i närheten av några skadliga nivåer.
Så mycket pepparkakor bör man inte äta också av andra, mer konkret skadliga, skäl:
Man kan få våldsamt ont i magen.