Förhörd – i 11 timmar

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2007-09-07

Madeleines mamma delges misstanke om brott i dag

Förhörs om Madeleine Madeleines mamma Kate McCann förhördes i elva timmar på torsdagen.

Den försvunna flickan Madeleines mamma Kate McCann, 39, satt i går i ett långt polisförhör.

Officiellt förhörs föräldrarna som vittnen, men enligt brittiska tidningar är åtminstone mamman misstänkt för dotterns försvinnande.

Enligt familjens talesman kommer mamman snart delges misstanke om brott.

– Polisen berättade för henne i går kväll att det kommer ske i dag. Det var ett definitivt besked, säger familjens talesman David Hughes till nyhetsbyrån AP.

Kate kommer bli "arguida" och formellt misstänkt för brott. Det fick hon alltså veta i går när hon förhördes av polisen. För första gången hade hon då också en advokat närvarande vid polisförhöret.

– Kate McCann är chockad och förvånad. Framför allt över att någon kan rikta en sådan anklagelse mot henne. Uppenbarligen oroar hon sig också för att den här inriktningen kan distrahera polisen från att fortsätta leta efter Madeleine, säger talesmannen till AP.

Men det är inte självklart att det innebär att polisen kommer gripa henne. Att Kate McCann blir "arguida" innebär att den portugisiska polisen har möjlighet att ställa mer utförliga frågor i förhöret. Det finns en lista med 22 specifika fågor som de vill ställa för att klargöra vad som hände natten då Madeleine försvann, rapporterar Sky News.

Nära gråten

Kate McCann verkade trött och sliten och såg ut att nästan brista ut i gråt, när hon i torsdags efter förhören lämnade polisstationen i den portugisiska staden Portimao. Hon hade då förhörts i ett elva timmar. Enligt hennes advokat Carlo Pinto de Brao behandlades hon då som ett vittne, vilket också polisen officiellt bekräftade.

– Det är för att uppdatera läget och berätta för paret om utredningens utveckling, sade polistalesmannen Olegario Sousa om förhöret.

Föräldrarna till den försvunna flickan Madeleine, 4, har återvänt till Portugal för förhör, sedan polisen fått svar om blodstänk som ett brittiskt laboratorium analyserat. Blodet kunde inte ses med blotta ögat utan hittades av en hund på väggar och en gardin i hotellrummet varifrån Madeleine försvann. Polisen har ännu inte bekräftat att det är Madeleines blod.

Innan Kate McCann gick in till polisen i går vädjade hon åter till den eller dem som ska ha fört bort Madeleine.

– Vi vill veta vad som hände den 3 maj och kunna resa hem som en återförenad familj, sade hon.

Förhören fortsätter med flickans mamma i dag på förmddagen. Även pappa Gerry McCann förhörs i dag, men under eftermiddagen.

Föräldrarna misstänkta

Madeleine försvann den 3 maj när familjen var på semester i södra Portugal. Hon sov tillsammans med sina tvillingsmåsyskon när föräldrarna åt middag på en restaurang i närheten tillsammans med vänner. Men enligt flera brittiska kvällstidningar är paret McCann nu misstänkta för dotterns försvinnande.

– Kate är livrädd att de försöker sätta dit henne, säger en vän till Daily Mail.

Portugisisk polis ska ha meddelat Kate McCann att hon nu betraktas som misstänkt för dotterns försvinnande. I samband med förhöret fick hon beskedet att hon och maken nu betraktas som misstänkta för dotterns försvinnande.

Enligt brittiska tidningar har portugisisk polis fått fram ny teknisk bevisning som uppmärksammat en avvikelse i deras redogörelser för natten då Madeleine försvann. Man har bland annat tagit DNA-prov i familjens hotellrum och en bil som hyrdes efter försvinnandet.

Vänner uppger att Kate McCann är djupt skakad av de senaste dagarnas utveckling. Paret har hela tiden hävdat sin oskuld.