Algblomningen går mot sitt slut

Uppdaterad 2013-11-21 | Publicerad 2008-07-31

Slajmbadens dagar är räknade. Årets algblomning verkar, åtminstone i de centrala och norra delarna av Östersjön, sjunga på sista versen.

– Jag gissar att algblomningen kommer att ta slut någon gång i nästa vecka. Men det är inte helt säkert, eftersom det beror lite på näringstillgången och i vilken kondition algerna befinner sig, säger Gunnar Aneer, marinekolog vid länsstyrelsen i Stockholm, till TT.

I de södra delarna ser det inte lika ljust – eller blått – ut. Här har cyanobakterier antingen drivit ner norrifrån, eller så har det funnits så mycket alger kvar i vattnet att de svarat på näringstillgången och värmen och kunnat växa till igen.

– De dyker upp igen, det hade vi inte riktigt räknat med, säger Aneer.

Kraftiga ansamlingar

Men riktigt än kan inte badgästerna andas ut. Under de senaste dagarna har ganska kraftiga ytansamlingar av blågrönalger, cyanobakterier, bildats i större delen av Östersjön. Ansamlingarnas storlek och intensitet ökar i sydväst.

– De driver österut och kan komma att påverka Ölands västra kust, och även Gotlands västkust.

Gunnar Aneer säger att det stora flertalet inte blir sjuka om de badar i vatten med alger. Det kan dock vara farligt att svälja vatten med höga koncentrationer.

– Få drabbas, men gifterna är starka så man ska inte underskatta dem. Sötvattensalger i sjöar är farligare, där räcker det att simma bland dem för att bli sjuk.

Turismen drabbas

Jan Schröder är Utöbo och drev ett mindre rederi innan han gick i pension. När TT når honom arbetar han extra och styr S/S Waxholm II från Årsta Brygga i Västerhaninge mot Utö.

Hur är algläget i dag?

– Visst finns det alger, men på läsidan är det alltid algfritt.

Schröder är utsedd till algombudsman av företagarföreningen på Utö. För två år sedan beslöt de att samarbeta för att informera om algblomning.

– Det är viktigt för turismen i skärgården. Turisterna stannar i land när de bara hör larmrapporter.

TT

Följ ämnen i artikeln