Lidl polisamälda – förgiftade matrester

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-13

Anledning: ”Vill hålla hemlösa borta”

När personalen på Lidl i Solna upptäckte att hemlösa sökte sig till deras soptunnor för att ta vara på bortkastad mat blev de irriterade. För att hålla dem borta hällde de därför frätande rengöringsmedel över soporna. Vid tunnorna satte de upp en skylt med texten ”OBS! Giftigt, på grund av stölder är våra sopor preparerade med frätande ämne. Mycket farligt att förtära”.

Hemlösa sökte sig till Lidls soptunnor i Solna för en matbit.

Då hällde personalen frätande rengöringsmedel över matresterna.

– Sinnessjukt, säger Rolf Nilsson, ordförande i föreningen för Stockholms hemlösa.

Nu har butiken polisanmälts.

”SINNESSJUKT” ”Man blir ju bara ledsen”, säger Rolf Nilsson, ordförande i föreningen för Stockholms hemlösa.

Bakom Lidl-butiken i Solna har personalen kastat mat med utgånget bäst före-datum i olika sopkärl. En möjlighet för hemlösa att komma över en bit mat. Men så ville inte personalen ha det – och förgiftade soporna med frätande rengöringsmedel, avslöjade lokaltidningen Mitt i.

– Man blir ju bara ledsen och upprörd. Det här är människor som måste gå ner i en soptunna för att få mat att äta, säger Rolf Nilsson, som tidigare levt som hemlös under många år.

Personalen irriterade sig på nedskräpningen bakom affären. Därför hälldes det frätande medlet, som liknar klorin, över matresterna.

Satte upp skylt

Samtidigt sattes en skylt upp med texten: ”Obs! Giftigt, på grund av stölder är våra sopor preparerade med frätande ämne. Mycket farligt att förtära.”

På Lidl säger man att förgiftningen inte är en del av företagets rutiner.

– Det är oerhört beklagligt och ingenting som vi på företaget förespråkar, säger Daniel Benett, försäljningschef för Lidl i Stockholmsområdet.

Samtidigt uppger han att förgiftningen bara skett vid Solnabutiken och inte pågått särskilt länge.

– Vår uppfattning är att det handlar om ett enskilt tillfälle, säger Benett och fortsätter:

– Vi har pratat med den berörda personalen om att det inte får förekomma igen.

Nu har man i stället lagt soporna i ett låst kärl vid Solnabutiken.

Butiken polisanmäld

Polisen upprättade under torsdagseftermiddagen en anmälan mot Lidl-butiken.

Brottsrubriceringen är ”framkallande av fara för annan”.

 – Anmälan är baserad på uppgifter från dagens tidningar, säger Gert Fredlin, vakthavande stationsbefäl på Stockholms västerortspolis.

Drabbas av frätskador

Sten Flodström, toxikolog på kemikalieinspektionen, säger att man kan drabbas av frätskador om man skulle få i sig rengöringsmedlet.

– Natriumhypoklorid har en mycket karaktäristisk lukt. Så det ska mycket till innan någon stoppar i sig det. Men gör man det handlar det om frätskador på mun och matstrupe, säger Sten Flodström.